První vesmírný turista má odstartovat v dubnu

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA a Evropská vesmírná agentura ESA tlumočily Rusku svůj nesouhlas se záměrem vyslat amerického podnikatele Dennise Tita na soukromou turistickou cestu k Mezinárodní kosmické stanici. NASA se cesta nelíbí zejména proto, že v době obchodníkova desetidenního výletu budou na komplexu ISS probíhat intenzivní práce. Šedesátiletý Tito má společně s dalšími dvěma členy posádky odstartovat na palubě rakety Sojuz posledního dubna z kazašského kosmodromu Bajkonur.

ESA Rusko kritizovala již dříve
Američanův plán podle týdeníku Space News kritizovala ESA, která sdružuje 11 zemí účastnících se projektu ISS, již dříve. Šéf Evropské kosmické agentury Jorg Füstel-Büchl tvrdí, že dokud nebude zajištěna bezpečnost mezinárodní stanice, nemá Rusko žádné právo amatéry do kosmu vysílat. Rusové ale říkají, že jsou plnoprávnými členy projektu ISS a že mohou na stanici vyslat kohokoliv si přejí. Dennis Tito spory považuje za řevnivost  Myslí si totiž, že se v komerčních letech do vesmíru skrývá velký potenciál.

První vesmírný turista, který se letenku do vesmíru snažil získat deset let, tvrdí: "Je spousta lidí jako jsem já, kteří mají dost peněz a zájem létat. Řekl bych, že by z toho mohl vzejít celý průmysl."

O cestě obchodník snil 40 let
Dennis Tito snil o letu do kosmu čtyři desetiletí, od doby, co na univerzitě vystudoval letecké inženýrství a pak pět let  pracoval v laboratoři amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír. "Po všechna ta léta jsem snil o cestě do kosmu, nebyl jsem však zkušební ani vojenský pilot, ani jsem nedělal nic, díky čemu se obvykle člověk do vesmíru dostane," říká.

Jednání s Rusy málem zkrachovalo
To, že by mohl svůj plán opravdu uskutečnit, si Tito poprvé uvědomil před deseti lety během návštěvy Sovětského svazu, kdy se doslechl o kosmickém programu pro návštěvníky. Poté se spojil s americkou firmou Space Adventures, která nabízí lety v beztížném stavu, výcvik na centrifuze nebo lety v nadzvukových letadlech k hranicím mimozemského prostoru.

Věci se začaly vyvíjet loni v březnu, kdy Tito navázal kontakt s ruskou společnosti Eněrgija. Ta vybudovala a provozuje orbitální stanici Mir a podílí na i na výstavbě ISS. Protože se její zástupci v té době snažili získat peníze na záchranu komplexu, nabídli Titovi, že by mohl letět na Mir. Ten uzavřel smlouvu se skupinou soukromých investorů MirCorp, jejichž záměrem bylo vytvořit z orbitální stanice hotel pro vesmírné turisty

V listopadu 2000 se ale zdálo, že vše skončilo. Ruská vláda se totiž pod tlakem závazků kolem stavby ISS rozhodla Mir zničit s odůvodněním, že jeho zachování je nebezpečné. Společnosti Space Adventures se však mezitím podařilo Titovi zprostředkovat dohodu přímo s vedením ruského kosmického programu. To mu nakonec povolilo zúčastnit se zásobovací mise pro ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice má umožnit nepřetržitou přítomnost lidské posádky ve vesmíru a také rychlý vývoj nových technologií a materiálů. ISS se má stát i základnou pro další dobývání okolního vesmíru včetně plánované mise na Mars a možného osídlení Měsíce. Celý projekt ISS by měl stát 50 miliard dolarů.

Konečný souhlas s odyseou dostal podnikatel koncem února od ředitele Ruského úřadu pro letectví a vesmír Jurije Koptěva. Tito ani druhá strana nikdy nezveřejnila výšku částky, kterou za svůj výlet zaplatí. Spekuluje se však o 20 milionech amerických dolarů.

Tito: bude to neuvěřitelná zkušenost
"Postavila se mi do cesty celá řada překážek, ale zdá se, že jsme je všechny překonali, takže se zanedlouho ocitnu na odpalovací rampě rakety Sojuz," řekl Tito po podpisu dohody.

"Neumím si teď představit, jaké to bude. Možná budu vyděšený a nervózní, ale jsem si jist, že to bude neuvěřitelná zkušenost, která bude stát za všechnu tu námahu."

Podle Tita, čiperného drobného mužíe, který vybudoval svou multimiliardovou společnost Wilshire Associates z ničeho, byla hnacím motorem jeho snu o letu do kosmu touha po dobrodružství. "Když se člověk dostane do mého věku, nezbývá již mnoho toho, co by mohl zakusit. Poprvé řídíte auto jen jednou," poznamenává.

Americký multimilionář Dennis Tito na trenažéru vesmírné lodi Sojuz ve Hvězdném Městečku u Moskvy. Tito by se měl stát prvním vesmírným turistou, který má s dalšími dvěma členy posádky odstartovat 30. dubna z kazašského kosmodromu Bajkonur na desetidenní misi na Mezinárodní kosmickou stanici ISS, 20. března 2001


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video