Teroristé zaútočili na letiště v Glasgow minulou sobotu. Jeden z nich je těžce popálený, druhý už stanul před soudem

Teroristé zaútočili na letiště v Glasgow minulou sobotu. Jeden z nich je těžce popálený, druhý už stanul před soudem | foto: Reuters

První terorista z Glasgow stanul před soudem

  • 16
V Británii padla první žaloba za nezdařené bombové útoky v Londýně a Glasgow. Před soudem stanul irácký lékař Bilál Abdullah, zatčený přímo u hořícího auta na skotském letišti. Dalších sedm zadržených je zatím na celách.

Podle policie se Abdullah bude před soudem zodpovídat ze spiknutí za účelem provedení bombových útoků. U dalších zadržených se podání žaloby zvažuje. Oznámila to královská prokuratura.

Abdullah u soudu pouze potvrdil svou totožnost a datum narození. Znovu se před soudem v londýnském Wetminsteru ocitne koncem července. Abdullahovi právní zástupci nepožádali o propuštění na kauci.

Ačkoli se zdálo, že osmi podezřelmi se kruh uzavřel, vyšetřování pokračuje. "Nyní je to mezinárodní vyšetřování," prohlásil britský premiér Gordon Brown. "Věřím, že pronikáme do základů buňky zodpovědné za to, co se děje," řekl Brown BBC.

Australská policie, která už v pondělí zatkla původem indického lékaře Mohameda Hanífa, vyšetřuje dalších pět lidí a prohledala dvě nemocnice.

Dobrým zdrojem informací může být Hanífův notebook a SIM karta, kterou nechal jednomu z britských podezřelých. Haníf sám pracoval před odjezdem do Austrálie na britských ostrovech.

Australské úřady také sdělily, že dva z britských zadržených - Sabíl Ahmad a Kafíl Ahmad - se před časem ucházeli o práci v nemocnicích, ale byli odmítnuti kvůli pochybnostem o jejich doporučeních.

První z bratrů byl zatčen v Liverpoolu, druhý utrpěl těžké popáleniny při pokusu o útok v Glasgow. Podle skotských úřadů byl převezen na speciální popáleninovou jednotku a nadále zůstává v kritickém stavu.

Kafíl Ahmad byl původně považován za libanonského lékaře Chálida Ahmada, ale šlo o záměnu identity. Kafíl je letecký inženýr původem z Indie. "Je to můj syn, kdo je upoután na lůžko," identifikoval ho jeho otec Makbúl Ahmad. Dodal, že s druhým synem Sabílem jsou v pravidelném kontaktu: "Dostal povolení nám každý den zavolat." - více zde

Teroristé se o útoky na civilní cíle pokusili během minulého víkendu. Nejprve policie v pátek na londýnských ulicích objevila dva mercedesy naplněné výbušninou, v sobotu se dva ze zatčeným pokusili nabořit do terminálu letiště v Glasgow a vyhodit ho do vzduchu. Čtyři dny platil nejvyšší stupeň ohrožení. více zde
 

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video