Francouzská policie musela zasáhnout po noci z neděle na pondělí i následující noc, z pondělí na úterý. Protesty proti nově zvolenému prezidentovi neutuchají. Ilustrační foto.

Francouzská policie musela zasáhnout po noci z neděle na pondělí i následující noc, z pondělí na úterý. Protesty proti nově zvolenému prezidentovi neutuchají. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Protesty stovek mladých proti Sarkozymu nekončí

  • 68
I v pondělí večer pokračovaly v celé Francii demonstrace proti nově zvolenému prezidentovi Nikolasi Sarkozymu. Nejvíce mladých lidí se sešlo v Paříži, Nantes, Lyonu, Caen a Tours. Někteří mladíci se dokonce pouštěli do šarvátek s policií. Celkem policie pozatýkala více jak stovku lidí.

Vše o prezidentských volbách ve Francii... ČTĚTE ZDE

Na 300 až 400 mladých demonstrantů protestujících na náměstí Bastily v centru Paříže rozbíjelo výlohy obchodů, telefonní budky, podpalovalo skútry a poničilo několik automobilů.

Další nepokoje byly hlášeny z Nantes na západě Francie. Tam musela policie použít k rozehnání čtyř stovek lidí slzný plyn. Dle francouzského rozhlasu protestovaly stovky lidí i v dalších francouzských městech.

Zhruba 500 protestujících se sešlo v Lyonu, druhém největším městě Francie. V centru severofrancouzského Caen demonstrovalo na 800 lidí.

Už po ohlášení výsledků prezidentských voleb se několik demonstrací provázených násilím odehrálo v noci z neděle na pondělí v Paříži a jejích předměstích i v řadě provinčních měst. Policie zatkla během noci 592 lidí poté, co demonstranti zapálili 730 aut a zranili 78 policistů. - více zde

V pondělí proti Sarkozymu protestovali mimo jiné studenti několika pařížských středních škol. Menší protestní shromáždění se uskutečnilo i na Sorbonně.

Francouzská Socialistická strana utrpěla v neděli třetí porážku v prezidentských volbách za sebou a skóre Ségolene Royalové (46,94 procenta) je vůbec nejhorší, jakého socialistický kandidát dosáhl od roku 1965. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video