Na Martiniku lidé demonstrovali proti restrikcím. Stavěli barikády a rabovali

  • 61
Koronavirová omezení, která se dotkla francouzského zámořského území ostrova Martinik v Karibiku, vyvolala nepokoje. Obyvatelé ostrova v noci rabovali obchody a zapalovali barikády postavené z vraků aut a pneumatik. Nepokoje přišly brzy poté, co k restrikcím sáhl i sousední ostrov Guadeloupe.

Místní média zveřejnila videa ze sociálních sítí, na kterých je vidět, jak lidé prchají z nákupního centra s náručemi plnými věcí nebo zapalují barikády na silnicích. Nejvíce napjatá situace byla v metropoli Fort-de-France.

Lidé na obou ostrovech stříleli po policistech. Úřady v úterý na Martiniku registrovaly devět zraněných policistů, na sousedním Guadeloupu dva.

Na obou karibských ostrovech začaly platit od minulého týdne přísné restrikce proti pandemickým omezením včetně povinného očkování zdravotníků i některých dalších profesí, lidé se musí prokazovat covidovými pasy.

Na ostrově Martinik jako reakce proti vládě vznikla koalice 17 odborových organizací, které vyhrožují pondělní generální stávkou. Lidé požadují nejenom zmírnění restrikcí, ale také například zvýšení mezd anebo snížení cen pohonných hmot, které za poslední dobu raketově stouply.

Ministr pro zámořská území Sébastien Lecornu na čtvrtek svolal videokonferenci s představiteli obou ostrovů. Chce na ní jednat o dalších protiepidemických opatřeních a také o mladých lidech, kteří stojí na barikádách a účastní se výtržností.

Karibik zasáhla v posledních týdnech nová vlna koronaviru, která vedla k uzávěrám, zrušeným letům a zahlcení nemocnic. Děje se tak ve chvíli, kdy turistický sektor začal konečně vykazovat známky oživení.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video