Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prigožin obsazuje ruská města, přidávají se k němu další síly. Moskva se opevňuje

Sledujeme online   7:24aktualizováno  11:17
Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin zahájil vzpouru proti ruské armádě. Jeho jednotky se po pátečním stažení z Ukrajiny zmocnily Rostova na Donu a ovládly také Voroněž, ležící v půli cesty mezi Moskvou a právě Rostovskou oblastí. Úřady v metropoli zavádějí mimořádná bezpečnostní opatření.

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin v novém videu vyhrožoval blokádou Rostova na Donu na jihozápadě Ruska a pochodem na Moskvu. Chtěl, aby za wagnerovci přijel ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Prezident Vladimir Putin v prohlášení k národu hovořil o vlastizradě a přísném potrestání osnovatelů spiknutí. Wagnerovci mu odpověděli na sociálních sítích takto: „Pypa (Putin) se rozhodl špatně. Tím hůře pro něj. Brzy budeme mít nového prezidenta.“

K Prigožinovi se přidávají i další vojáci. Například lidé ze speciální vězeňské jednotky Storm Z pozdravili Prigožina z frontové linie a podpořili povstání. Ruský disident Vladimir Osečkin uvádí, že wagnerovce podpořila celá 22. ruská brigáda speciálních sil a také část pohraničníků FSB.

„O výsledku této krize v následujících hodinách rozhodne loajalita ruských bezpečnostních složek, především národní gardy. O bojích mezi wagnerovci a ruskými složkami jsou jen velmi omezené důkazy, některé z těchto složek pravděpodobně zůstaly pasivní a podvolily se wagnerovcům,“ oznámilo britské ministerstvo obrany. Situaci označuje za „otevřenou konfrontaci“ mezi wagnerovci a ruskou armádou.

Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev oznámil, že v regionu je uzavřený 300 kilometrů dlouhý úsek dálnice M4, která spojuje Moskvu s jihem Ruska. Vedení oblasti se stejně jako další ruské regiony rozhodlo až do odvolání zrušit veškeré veřejné události, Gusev obyvatelům vzkázal, aby zůstali klidní.

„Vojenská zařízení ve Voroněži jsou pod kontrolou soukromé Wagnerovy skupiny. Armáda se přidala na stranu lidu,“ uvedla skupina na svém kanálu na Telegramu.

„Vaši kamarádi si již uvědomili svou chybu“

Ruské ministerstvo obrany apelovalo na bojovníky útočných oddílů Wagnerovy skupiny s tím, že mnoho jejich spolubojovníků již uvědomilo chybu.

„Obracíme se na bojovníky z jednotek Wagnerovy soukromé skupiny. Byli jste lstí nalákáni do Prigožinova zločinného dobrodružství a do účasti na ozbrojené vzpouře. Mnoho z vašich spolubojovníků z několika jednotek už si uvědomilo chybu a požádalo o pomoc, aby byli schopni se bezpečně vrátit na místa svého stálého nasazení,“ citovala z vyjádření ministerstva agentura TASS.

Ta také doplňuje, že ruský národní protiteroristický výbor rozšířil působnost protiteroristických opatření z hlavního města na celou Moskevskou a Voroněžskou oblast.

Prigožin tvrdí, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině. Ve videu také dodává, že wagnerovci v noci sestřelili u Rostova dva vrtulníky Mi-8 a jeden Mi-35. Tvrdí, že obsadili vojenská zařízení ve Voroněži.

Lipavský hlídá dění okolo Prigožina. Rusko válčí s Ruskem, řekla Černochová

Prigožin svou výzvu k odstranění vedení armády zdůvodnil tím, že ruská armáda zaútočila na jeho muže a mnoho jich zabila. Avšak video, které údajně ukazuje následky útoku ruské armády na wagnerovce, je podle ruského nezávislého portálu Meduza s největší pravděpodobností zinscenované.

Není na něm vidět žádný kráter ani další typické prvky, které by ukazovaly na explozi rakety. Lidé, které je na záznamu slyšet, navíc prakticky okamžitě dojdou k závěru, že za útokem nemohla být ukrajinská armáda, ale ta ruská. Na záběrech také není vidět velké množství zabitých, o němž se zmiňoval Prigožin.

Ruská tajná služba FSB jeho slova a činy označila za výzvy k občanskému konfliktu. Generální prokuratura proti Prigožinovi zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání.

Moskva ruší veřejné akce, opevňuje se

Moskva kvůli napjaté situaci v zemi zavedla protiteroristická opatření, zrušeny byly všechyn veřejné akce včetně promocí. Je nutné počítat s častějšími kontrolami na silnicích, mohou být omezeny akce pro velký počet lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na starostu Sergeje Sobjanina.

Rudé náměstí, Leninovo mauzoleum a nekropole u kremelské zdi zůstaly pro návštěvníky uzavřeny.

Stalin před 75 lety přiškrtil Západní Berlín. Spojenecká letadla ho převezla

Sobjanin ve zveřejněném prohlášení obyvatele více než 12milionového města požádal o pochopení. „Bezpečnostní opatření v Moskvě byla posílena, všechny nejdůležitější objekty, státní orgány a objekty dopravní infrastruktury jsou pod zvýšenou ostrahou,“ uvedl už o několik hodin dříve TASS s odvoláním na bezpečnostního činitele. V pohotovosti jsou oddíly rychlé reakce i polovojenské policejní jednotky OMON. Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích je vidět obrněné vozy a další armádní techniku v ulicích.

Přísnější opatření přijala také Lipecká oblast, jejíž centrum se nachází zhruba 470 kilometrů jižně od Moskvy. Obyvatelům regionu úřady doporučily, aby se zdrželi cest na jih, zejména do Voroněžské oblasti.

Neuspěje, míní Američané

Podle analýzy nejnovějšího dění v Rusku americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že ozbrojený útok na jižní velitelství by měl zásadní dopad na válku na Ukrajině, kterou Rusko vede, dodává ISW. Prigožin podle institutu pravděpodobně však neuspěje.

Šéf wagnerovců použil výše zmíněné video k „dosud nejexplicitnější rétorické eskalaci vůči ruskému ministerstvu obrany“, píše se v analýze. Prigožinovy nejnovější aktivity jsou vyvrcholením jeho snahy o udržení kontroly nad vlastními žoldnéři a on sám „pravděpodobně vidí povstání jako snahu o přežití“, uvádí ISW.

„Mimořádná aktivace domácích bezpečnostních složek a jasná reakce Kremlu naznačují, že Kreml o Prigožinových aktivitách s velkou pravděpodobností nevěděl a výslovně se staví proti nim,“ píše také ISW.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...