Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sarkozy, Berlusconi i Radičová. Politika úspor se v Evropě nevyplácí

  10:38
Rostoucí zadlužení a nezaměstnanost, odliv průmyslu do zahraničí a odpor proti rozpočtovým škrtům v rámci EU. To vše zlomilo politický krk Nicolasi Sarkozymu v duelu o křeslo francouzského prezidenta. Politika škrtů a neutěšená finanční situace smetla za poslední rok mnohé další evropské politiky.
Kampaň před druhým kolem francouzských prezidentských voleb skončila v pátek o

Kampaň před druhým kolem francouzských prezidentských voleb skončila v pátek o půlnoci. Takto dopadl plakát s podobiznou Sarkozyho ve městě Tulle. (6. května 2012) | foto: Regis DuvignauReuters

Krize vyvolaná zhroucením realitního trhu a následným ohromným zadlužením bank, jež musel zachraňovat stát, EU a MMF, vedla loni v lednu k pádu irské vlády premiéra Briana Cowena. Irové vládě vyčítali i to, že měla příliš blízko k bankám a developerům a ponechala jim volnou ruku. V únorových volbách pak s převahou zvítězily opoziční strany Fine Gael (FG) a Labouristická strana a premiérem se stal šéf FG Enda Kenny.

Ve Finsku se vládní garnitura měnila po loňských dubnových volbách, ve kterých sice vyhrála konzervativní Národní koaliční strana (KOK), senzací se ale stal úspěch národně orientované, euroskeptické a populistické strany Praví Finové, která v parlamentu získala desítky nových mandátů, zatímco všechny ostatní strany, včetně dosud vládnoucích, o poslanecká křesla přišly. Terčem kritiky Pravých Finů se staly například záchranné balíčky EU.

...Portugalsko, Španělsko, Slovinsko, ...

Portugalský premiér José Sócrates, jenž stál v čele vlády od února 2005, podal
demisi loni v březnu poté, co parlament neschválil úsporná opatření navržená jeho menšinovou socialistickou vládou. V červnových volbách pak zvítězila opoziční pravicová Sociálnědemokratická strana (PSD), jejíž předseda Pedro Passos Coelho se stal premiérem. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční pomoc. 

Úspěšné výjimky

V některých zemích se naopak vládám podařilo i přes krizi a úsporná opatření udržet. Dosavadní koalice pravého středu například obhájila své postavení v roce 2010 ve volbách v Švédsku a to samé se podařilo loni i vládnoucím koalicím v Lotyšsku či v Estonsku.

Předčasné volby vyhlásil i socialistický premiér Španělska José Luis Zapatero (v čele vlády od dubna 2004) loni v červenci a za jejich cíl označil dodat zemi stabilitu. Španělsko zatím nepožádalo o finanční pomoc (jako Portugalsko, Irsko a Řecko), ale zmítá se též v hluboké krizi (vysoké zadlužení, stagnace hospodářství a nejvyšší nezaměstnanost v EU - téměř čtvrtina obyvatel). Listopadové volby vyhrála drtivě opoziční Lidová strana Mariana Rajoye, který se stal koncem prosince premiérem.

Sociálnědemokratická vláda Boruta Pahora padla loni v září, když nepřežila rekonstrukci slovinského kabinetu spojenou s hlasováním o důvěře. Vaz jí srazilo předchozí červnové referendum, jež zamítlo její návrh penzijní reformy. Ve volbách počátkem prosince zvítězila nová středo-levicová strana starosty Lublaně Zorana Jankoviče. Na vládě se ale dohodla Slovinská demokratická strana (SDS)  expremiéra Janeze Janši (ve volbách druhá) se čtyřmi stranami a Janša se stal v lednu premiérem.

...Slovensko, Řecko, Itálie, ...

Za to vláda Ivety Radičové (SDKU-DS) na Slovensku padla poté, co parlament v říjnu neschválil posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny; Radičová hlasování totiž spojila s vyslovením důvěry (čtěte zde). Krátce nato parlament posílení fondu eurozóny spolu s odhlasováním předčasných voleb schválil. Březnové volby drtivě vyhrála opoziční sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica, která tak poprvé v historii země sestavila jednobarevnou vládu. Straně SDKU-DS sebral hlasy únik informací o korupční aféře z let 2005 a 2006 (spis Gorila).

Podpora socialistické vlády Jorgose Papandrea v řeckém parlamentu se
rozdrolila poté, co Papandreu loni 31. října šokoval politiky v eurozóně i světové burzy oznámením, že vypíše referendum o pomoci od eurozóny. Od návrhu nakonec ustoupil, ale začátkem listopadu podal demisi. Vystřídala ho přechodná vláda ekonoma Lukase Papadimose.

V nedělních předčasných volbách obě dosud vládní proevropské strany Nová demokracie (ND) a Pasok nezískaly většinu poslanců potřebnou k vytvoření nové koaliční vlády, úspěchem naopak skončily volby i pro extrémní strany z obou stran politického spektra (více zde). Řecko bylo v květnu 2010 kvůli neúnosnému zadlužení nuceno požádat o pomoc MMF a EU, která se ho od té doby finančními balíky snaží zachránit před bankrotem.

Středopravicová vláda Silvia Berlusconiho ztratila většinu v parlamentu začátkem loňského listopadu; po schválení balíku reformních zákonů, který po zadlužené Itálii požadovala EU, Berlusconi podal demisi (více zde). Novou vládu sestavil ekonom Mario Monti, jehož vláda odborníků má zemi vést do řádných voleb v roce 2013 a pomoci zemi z dluhové krize.

...Rumunsko, Nizozemsko, ...

Rumunská středopravicová vláda padla na konci dubna sedm měsíců před volbami, když neuspěla v hlasování vyvolaném opozičními socialisty a liberály, jimž se nelíbila plánovaná radikální úsporná opatření. Novým rumunským premiérem se pravděpodobně stane předseda opoziční Sociálnědemokratické strany (PSD) Victor Ponta.

A konečně nizozemská vláda. Ta se na konci dubna rozhodla podat demisi a zemi tak zřejmě čekají předčasné volby. Učinila tak po krachu jednání o rozpočtových škrtech menšinového kabinetu s krajní pravicí euroskeptika Geerta Wilderse (čtěte zde). Jednání o schodku začala 5. března poté, co ekonomika upadla do recese.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...