Před sjezdem islamistů slyší Němci výhrůžky

  • 118
Německé úřady jsou odhodlány udělat vše proto, aby se plánované setkání radikálních muslimů v Berlíně nekonalo. Policie už pracuje na seznamu lidí, které nepustí přes hranice. Proti kongresu chce zasáhnout i metropole Berlín. Němečtí islamisté jsou rozhořčeni a hrozí pomstou.

Německý ministr vnitra Otto Schilly má signály, že na kongres chtějí přijet lidé spjatí s terorismem.

Setkání má podle Schillyho sloužit k náboru mladých bojovníků islámské svaté války a plánování útoků proti Američanům a Izraelcům. Pro důkazy jel osobně do Izraele. Na rizika islamistického dýchánku upozornilo centrum Šimona Wiesenthala ve Francii.

Organizátoři tvrdí, že jde o mírumilovné setkání, které má ukázat na nespravedlnost a zločiny páchané na muslimech v Iráku a Palestině. Sice si už zažádali o policejní ochranu, ale ještě ne o souhlas úřadů. Akce by se mohlo zúčastnit na 800 lidí.

Berlínský senátor zodpovědný za vnitro Erhard Körting říká: "Pořád nám chybí jasné hmatatelné důkazy, kde a kdy se přesně akce bude konat. Zatím si jen na internetových stránkách extrémistů můžeme přečíst výzvy k účasti."

Policie zvažuje odsuny aktivistů
Ministr vnitra nařídil, aby německá velvyslanectví v arabských zemích odmítla vydat vstupní vízum účastníkům kongresu. Zádrhel je v tom, že spousta z nich žije v Evropské Unii a přicestovat do Německa pro ně nebude žádný problém.

Policie proto přezkoumá seznam údajných účastníků a prověří, jestli se zdržují v Německu či jiných státech unie legálně. Pokud nebudou mít dokumenty v pořádku, vyhostí je.

Islamisté už několikrát vzkázali, že pokud budou německé úřady dělat problémy, pomstí se. Po návratu z Izraele dokonce ministr vnitra Schilly varoval před teroristickými útoky. Německo totiž nechybí na seznamu Al-Kajdy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video