Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinci zasáhli drony elektrárnu na jihozápadě Ruska, zachvátil ji požár

Sledujeme online   6:56aktualizováno  14:52
Útok drony způsobil v noci na pondělí požár v elektrárně v Novočerkassku na jihozápadě Ruska. Agentura Reuters napsala, že požár už byl uhašen, ale dva bloky elektrárny musely být odstaveny. Dronový útok v noci na pondělí provedla i ruská armáda. Jedenáct lidí utrpělo zranění v jihoukrajinském Mykolajivu poté, co obytný dům zasáhly úlomky z útočných dronů sestřelených protivzdušnou obranou. Rusové útočili i na Kyjev.

Jeden z telegramových kanálů informoval o výbuších u tepelné elektrárny a také o přeletu zhruba 20 dronů nad oblastí, která se nachází nedaleko Rostova na Donu. Další kanál, Baza, který má dobré kontakty na ruské bezpečnostní složky, také uvedl, že k požáru vedl útok dronů.

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev na Telegramu požár v elektrárně potvrdil, i když nenapsal, co k němu vedlo. Sdělil, že se ho rychle podařilo uhasit, dva bloky zařízení jsou však mimo provoz, což vedlo k dočasnému výpadku dodávek elektřiny. Nikdo podle Golubeva nebyl zraněn.

Později ruské ministerstvo obrany doplnilo, že protivzdušná obrana nad regionem sousedícím s Ukrajinou sestřelila 11 bezpilotních letounů.

Zasáhli jsme v Sevastopolu dvě ruské lodě a další cíle, hlásí Ukrajinci

Sestřelený ruský dron zranil 11 lidí

Jedenáct lidí v noci na pondělí utrpělo zranění v jihoukrajinském Mykolajivu poté, co obytný dům zasáhly úlomky z ruských útočných dronů sestřelených protivzdušnou obranou. Informoval o tom portál Ukrajinska pravda s odvoláním na jižní velitelství ukrajinské armády. V Oděské oblasti jsou poničené dvě elektrické stanice.

Ukrajinská armáda uvedla, že před dronovým útokem Rusové ze stroje taktického letectva nad Černým mořem vystřelili protiradiolokační střelu typu vzduch země Ch-31P s cílem zaměstnat ukrajinskou protivzdušnou obranu. O případných škodách, které raketa mohla způsobit, nejsou informace. Následně ruská armáda z oblasti Černého moře vypustila v několika vlnách útočné bezpilotní letouny.

V Mykolajivské oblasti zaútočily na objekt energetické infrastruktury, který začal hořet. Nikomu se nic nestalo. V Mykolajivu úlomky sestřeleného dronu zasáhly dvoupodlažní obytný dům, kde rovněž vypukl požár. Jedenáct lidí utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici.

Podle telegramového kanálu RBK Ukrajina energetici museli po útocích na dvě elektrické stanice v Oděse a jinde v této oblasti omezit dodávky elektřiny, opatření se týká průmyslových podniků. V Oděse je narušený provoz městské hromadné dopravy, nevyjely tramvaje a trolejbusy. Elektrárenská společnost Ukrenerho uvedla, že „situace je náročná“.

Mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humeňuková informovala, že nad Mykolajivskou a Oděskou oblastí protivzdušná obrana zničila osm ruských dronů.

Devět zraněných v Kyjevě

Devět lidí pak utrpělo zranění při dnešním ruském raketovém útoku na Kyjev. Protivzdušná obrana sestřelila dvě balistické rakety, jejichž trosky se zřítily v centru města a dalších třech čtvrtích.

Poškozených je několik domů, mezi nimi třípodlažní budova s tělocvičnou. Zasažena byla také akademie výtvarného a užitého umění a designu, kde jsou poničené učebny, kongresový sál nebo výstavní prostory, píše Ukrajinska pravda.

Podle americké velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinkové Rusko útočilo hypersonickými raketami. „Hlasité výbuchy v Kyjevě. Během posledních pěti dnů Rusko na suverénní zemi zaútočilo stovkami raket a dronů,“ napsala na sociální síti X. „Nemůžeme si dovolit ztrácet čas,“ dodala. Balík americké pomoci Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi, už několik měsíců vázne v Kongresu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojence k posílení protivzdušné obrany. „Znamená to bezpečnost našich měst a záchranu lidských životů. Všichni na světě, kdo si váží života a chrání ho, musí tento teror zastavit,“ uvedl Zelenskyj. Podobně se vyjádřil i ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

Zloděj ukradl psa čekajícího u obchodu, po dvou dnech ho uvázal ve městě

5. června 2024  15:05

Krádež psa za bílého dne v centru města plného kolemjdoucích vyšetřují už týden kriminalisté z...

Peking 1989 na vlastní kůži. Jak to vypadalo na Tchien-an-men po masakru

5. června 2024

Premium Je to už pětatřicet let, co jsem na Svobodné Evropě se zatajeným dechem poslouchal zpravodajství o...

Milion hostů a vzkaz Rusku. Ve Francii odstartovaly oslavy 80. výročí Dne D

5. června 2024  13:19,  aktualizováno  14:52

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu zahájil třídenní oslavy 80. výročí vylodění...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...