Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové masivně udeřili na infrastrukturu Ukrajiny, zasáhli největší vodní elektrárnu

Sledujeme online   6:43aktualizováno  13:47
Rusko v noci podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, zaútočilo 60 drony a téměř 92 střelami, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Výbuchy byly hlášeny z měst Charkov, Záporoží, Dnipro, Sumy či Kryvyj Rih. Podle agentury Unian Rusové útočili i na Dněperskou vodní elektrárnu v Záporoží, kde podle místních úřadů zasáhli trolejbus s pracovníky zařízení.

Agentura AFP informuje s odvoláním na ukrajinské úřady o nejméně pěti zabitých lidech. Tři z nich zemřeli v Záporoží. Ruské ministerstvo obrany podle agentur uvedlo, že údery byly součástí odvety za dřívější útoky na ruské území.

„Svět vidí cíle ruských teroristů maximálně jasně: elektrárny, energetická vedení, přehrada s vodní elektrárnou, běžné obytné budovy, dokonce i trolejbus,“ uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj. Šéf energetické společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj útok označil za největší úder na energetiku země od začátku ruské invaze.

Bez elektřiny je podle Kyjeva přes milion odběratelů. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 92 ze 151 ruských střel a bezpilotních letounů, uvedl velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Zásah největší vodní elektrárny

„Bohužel byla zasažena i největší ukrajinská vodní elektrárna DniproHES,“ uvedla ukrajinská státní společnost Ukrhidroenerho. V zařízení podle ní hoří, oheň se snaží zlikvidovat hasiči. „Protržení (hráze přehrady) nehrozí. Situace na přehradě je pod kontrolou,“ dodala firma.

Ředitel společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota Rádiu Svoboda řekl, že není jasné, zda bude možné v jednom ze dvou energetických bloků vodní elektrárny obnovit provoz. Poškozena je i hráz, píše portál Ukrajinska pravda.

Protržení přehrady by mohlo nejen narušit dodávky energie do Záporožské jaderné elektrárny, která potřebuje elektřinu na chlazení, ale mohlo by potenciálně způsobit vážné záplavy podobné těm loňským po zničení Kachovské přehrady, podotkla AP. Ukrajinská prokuratura podle agentury Reuters později uvedla, že Rusko zasáhlo elektrárnu DniproHES v noci osmkrát.

„Předběžně bylo zničeno sedm domů a 35 jich bylo poškozeno. Jsou zranění,“ uvedl na Telegramu šéf vojenské správy v Záporožské oblasti Ivan Fedorov, podle něhož Rusové na město zaútočili 12 raketami.

„Charkov je pod palbou. Buďte opatrní,“ vyzval zdejší občany starosta Ihor Terechov, podle něhož exploze ve druhém největším ukrajinském městě způsobily několik požárů. Ve městě kvůli výpadkům proudu nefungují semafory.

Cílem útoků ruských raket podle Terechova pravděpodobně bylo přerušení dodávek elektrické energie. Kvůli jejím výpadkům má město potíže i se zásobováním pitnou vodou. Také ve městě Kryvyj Rih byla zasažena zařízení kritické infrastruktury.

Letecký poplach je v platnosti i v metropoli Kyjevě, kde úřady obyvatele vyzvaly, aby šli do krytů. Další ruské rakety jsou podle agentury Reuters stále ještě ve vzduchu.

Výpadek v Záporožské jaderné elektrárně

Jedno ze dvou vysokonapěťových vedení, která zásobují elektřinou Záporožskou jadernou elektrárnu, je mimo provoz, uvedlo Ruskem dosazené vedení této největší jaderné elektrárny v Evropě. „Tato situace je mimořádně nebezpečná a hrozí vznik mimořádné situace,“ uvedl Enerhoatom.

Napjaté a vyčerpávající. Grossi mluvil s Putinem o elektrárně v Záporoží

Ruské síly ukrajinskou elektrárnu okupují od března 2022, její bloky jsou odstaveny. Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v únoru při návštěvě v Kyjevě varoval, že bezpečnost jaderné elektrárny i tak zůstává křehká.

Agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo obrany také napsala, že ruská protivzdušná obrana sestřelila osm raket nad Belgorodskou oblastí, která sousedí s Ukrajinou.

Ukrajinci ostřelovali Belgorod z českých raketometů

Při ukrajinském ostřelování ruského Belgorodu ležícího několik desítek kilometrů od hranic s Ukrajinou jeden člověk zahynul a několik dalších utrpělo zranění, informoval podle agentury TASS gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Znovu ostřelování. Bohužel jeden člověk zemřel. Jsou ranění,“ napsal Gladkov na svém účtu na telegramu a zároveň upřesnil, že o život přišla žena.

Gubernátor informoval, že podle předběžných informací byla zasažena tři zdravotnická zařízení a několik obytných domů. Podle telegramového kanálu Baza po zásahu panelového domu začalo hořet několik aut.

Zdravotníci po ostřelování evakuovali všechny pacientky z jedné z belgorodských porodnic.

Ruská protivzdušná obrana nad Belgorodskou oblastí zneškodnila osm střel odpálených z raketometů české výroby, uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě.

Ruský prezident Vladimir Putin dříve řekl, že nepřátelské údery na ruské území během nedávných prezidentských voleb nezůstanou bez trestu, napsala v této souvislosti ruská státní agentura TASS.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...