Povstalecký bojovník hlídkuje v libyjské poušti. (8. září 2011)

Povstalecký bojovník hlídkuje v libyjské poušti. (8. září 2011) | foto: Reuters

Povstalci pronikli do Kaddáfího pouštní bašty, cestu jim umetlo NATO

  • 146
Libyjští povstalci obsadily polovinu jedné z posledních bašt diktátora Muammara Kaddáfího. V Baní Valídu se podle očitých svědků bojuje o centrum. Při přestřelce mezi soupeřícími povstaleckými milicemi na jihozápadě země zahynulo 12 lidí.

Povstalci udeřili na Baní Valíd ze dvou stran a boj se rychle přenesl do ulic vnitřního města. Prudká povstalecká ofenziva začala po týdenních neúspěšných pokusech o dohodu, která vojskům Přechodné národní rady (NTC) měla otevřít volný vstup do města.

Obránci v sobotu povstalecké síly z Baní Valídu vytlačili. V neděli ale útočníci nasadili těžké zbraně včetně raket a minometů a obsadili severní část města.

Pronikli už i do centra, kde síly věrné Kaddáfímu kladou tvrdý odpor. Podle očitých svědků ve městě hoří domy poškozené dělostřeleckou palbou. V ulicích zahalených dýmem je slyšet palba odstřelovačů.

Kaddáfího syn je v Nigeru

Jeden ze synů Muammara Kaddáfího dnes údajně přijel do sousedního Nigeru. Saadí Kaddáfí podle nigerského vládního mluvčího směřuje do severonigerského Agadezu v doprovodu nigerských vojáků. Do hlavního města Niamey by měl dorazit v pondělí.

Povstalci byli v sobotu podle agentury AP nuceni se z Baní Valídu stáhnout nejen kvůli tuhému odporu obránců, ale i proto, aby umožnili letecké údery NATO. Velení Aliance oznámilo, že během soboty letouny v Baní Valídu zničily tank, dvě obrněná vozidla a baterii raketometů Grad.

Aliance rovněž útočila na pobřežní město Syrtu, které je dalším z center odporu Kaddáfího stoupenců. Letecké útoky hlásí i pouštní město Sabhá, třetí z lokalit, které jednotky svrženého diktátora dosud drží.

Třenice mezi povstalci

Optimismus rebelů z vítězné ofenzivy tlumí stále častější informace o sporech mezi jednotlivými povstaleckými frakcemi. Ve třech městech na jihozápadě Libye propukly údajně v sobotu přestřelky mezi soupeřícími skupinami, která si vyžádala 12 mrtvých a 16 zraněných.

Agentura AFP s odvoláním na povstalecké zdroje oznámila, že k incidentům došlo ve městech Asaba, Gharján a Kikla. Jedna ze skupin prý vyzvala druhou ke složení těžkých zbraní, což vyprovokovalo ozbrojené střety. Vedení NTC se podle AFP v současné době snaží situaci uklidnit.

Incident je zatím nejvážnějším sporem uvnitř povstaleckých vojsk, který pronikl na veřejnost. Ve východolibyjském Benghází v sobotu několik stovek lidí demonstrovalo proti "oportunistům a prospěchářům" v NTC.

Demonstranti žádali, aby se členové rady odstřihli od těch, kdo před začátkem povstání proti Kaddáfímu v polovině února sloužili režimu. "Někteří ve výkonném výboru jsou upíři a zloději... Měli by stát před soudem," řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů.

Baní Valíd

Baní Valíd

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video