Porota oficiálně obvinila Jacksona

  • 8
Michael Jackson bude souzen za zneužívání dětí, vydírání, únos a podávání omamných látek, oznámila porota. Obvinění mu sdělila velká porota soudu v kalifornské Santa Marii. Zpěvák zopakoval, že se cítí nevinen.

Kalifornské městečko Santa Maria zasáhl očekávaný velký zájem médií a Jacksonových fanoušků. Ti už ve čtvrtek večer postávali se svíčkami u zpěvákova ranče Neverland.

Úřady se obávaly, aby se neopakovaly zmatky, které provázely lednové slyšení. Zpěvák tehdy vylezl na střechu vozu a začal tancovat. Desítky jeho fanoušků ucpaly silnici a policii se je jen stěží podařilo rozehnat.

Bezpečnost tentokrát posílila stovka policistů. Kolem budovy byl postaven bezmála dva metry vysoký drátěný plot, který měl chránit účastníky slyšení.

Necelý týden před klíčovým slyšením Michael Jackson vyhodil dva hlavní právníky Marka Geragose a Benjamina Brafmana. Podle něj nevěnovali dostatečnou pozornost jeho případu. "Můj život je v sázce," vysvětlil svůj krok.

Případu se ujal právník Thomas Mesereau. Změna obhájce podle agentury Reuters téměř jistě odsune začátek procesu plánovaný na prosinec.

Informace, které dříve unikly od některých právníků, říkaly, že se pětačtyřicetiletý Michael Jackson bude zodpovídat v sedmi bodech z obtěžování dětí a ve dvou z toho, že jim podával alkohol s úmyslem zneužít ho.

Podle médií stojí za žalobou čtrnáctiletý chlapec postižený rakovinou, se kterým Jackson tři roky udržoval přátelský vztah a občas s ním, stejně jako s jinými dětmi, spal v jednom pokoji. Zpěvák označil obvinění za "velkou lež".

V případě, že bude Jackson shledán vinným, hrozí mu tři až osm let vězení. Za opakované zneužívání může dostat až dva roky za každý další prokázaný skutek. Podle amerických médií mu tak hrozí maximální trest 24 let odnětí svobody.

Jackson byl vyšetřován kvůli zneužívání třináctiletého chlapce už v roce 1993. Tehdy se ale finančně vyrovnal s rodinou oběti a vyhnul se tak obvinění.

Michael Jackson promlouvá k novinářům poté, co byl obviněn. Prohlásil, že je nevinný. (30. dubna 2004)


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video