Tisíce lidí ve Varšavě protestovaly proti soudní reformě (16. července 2017)

Tisíce lidí ve Varšavě protestovaly proti soudní reformě (16. července 2017) | foto: Czarek SokolowskiAP

Tisíce Poláků vyšly do ulic, nesouhlasí s podřízením soudů vládní straně

  • 73
Tisíce lidí v největších polských městech v neděli protestovaly proti soudní reformě navržené vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost. Největší kritika mířila na předsedu strany Jaroslawa Kaczyńského. Reforma by podle opozice skoncovala s nezávislou justicí a oslabila demokracii.

„Hanba, hanba,“ skandoval dav, který se shromáždil pod polskými a unijními vlajkami před sídlem parlamentu ve Varšavě. Řečníci slibovali bránit demokracii před předsedou vládní strany a faktickým vládcem země Jaroslawem Kaczyńským, označovaným za „diktátora“ a přezdívaným „kačer“. „Pryč s kačerem-diktátorem,“ volal dav.

„Místo Putina máme liliputa,“ prohlásil na demonstraci bývalý disident, šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik a ujišťoval, že když si Poláci poradili se Stalinem a komunismem, zvládnou i Kaczyńského a jeho stranu. „Otázka zní jen, kdy a jak to skončí. Nejlépe bez násilí,“ řekl.

V pátek parlament, v jehož obou komorách má Právo a spravedlnost většinu, schválil zákon, dávající větší slovo při jmenování soudců poslancům. Podle kritiků nový zákon porušuje ústavní dělbu moci. Nicméně je velice pravděpodobné, že jej nebude vetovat prezident Andrzej Duda, který také vzešel z Kaczyńského strany.

Konzervativci z Práva a spravedlnosti rovněž předložili návrh zákona, který by umožnil vyměnit všechny soudce nejvyššího soudu, až na výjimky vybrané ministrem spravedlnosti.

Vládní strana již před časem ovládla ústavní soud, i když se i kvůli tomu dostala do sporu s Evropskou komisí. Kontroluje také prokuraturu.

Strana tvrdí, že ve volbách získala demokratický mandát ke změnám, které mají vést k lepší a předvídatelnější práci soudů. Kaczyński, který je sám právníkem, tvrdí, že soudní systém, zděděný z komunistické éry, potřebuje radikálně změnit.

Varšavská radnice, ovládaná opozicí, odhadla počet demonstrantů v polské metropoli na deset tisíc, policie, podřízená vládě, na čtyři a půl tisíce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video