Polský prezident Andrzej Duda po boku svého amerického protějšku Donalda Trumpa...

Polský prezident Andrzej Duda po boku svého amerického protějšku Donalda Trumpa při návštěvě Bílého domu ve Washingtonu. (24. června 2020) | foto: Reuters

Trump podpořil při jednání s Dudou přesun vojáků z Německa do Polska

  • 102
Prezident Donald Trump podpořil stažení amerických vojáků z Německa a jejich přesun do Polska. Vyplývá to z jeho vyjádření při setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou v Bílém domě. Ten řekl, že Trumpa požádal, aby vojáky z Evropy nestahoval.

Oba prezidenti považují vztahy mezi USA a Polskem za velmi blízké. Podle Trumpa si země nebyly nikdy bližší. Rusku se tím vyšle velmi silný signál.

Trump uvedl, že Polsko požádalo USA, aby do země poslaly další vojáky. Ti budou pravděpodobně přemístěni z Německa, odkud je americký prezident chce stáhnout kvůli údajně nedostatečným výdajům největší evropské ekonomiky na obranu. Naopak Poláci za vyslání dalších vojáků hodlají podle Trumpa zaplatit.

Polský prezident Andrzej Duda novou dohodu uvítal jako velmi významnou pro evropskou bezpečnost a zvláště bezpečnost Polska. „Dnes vstupujeme do další fáze, totiž je tu možnost dalšího navýšení počtu amerických vojáků v naší zemi,“ potvrdil.

Na otázku, zda se tím pokouší vyslat signál Moskvě, americký prezident řekl, že to podle něj Rusku vyšle „velmi silný signál“.

„Velmi úzce s Polskem spolupracujeme a nikdy jsme si nebyli s Polskem tak blízcí, jako je tomu nyní,“ řekl Trump a hlavu polského státu na úvod schůzky označil za svého přítele. Duda řekl, že doufá, že díky jednání s Trumpem budou vztahy mezi zeměmi ještě lepší.

Trump na setkání s polským prezidentem označil většinu členů NATO za neplatící, neboť nedávají na obranu dvě procenta HDP. Polsko označil za výjimku. 

„Polsko je jednou z osmi zemí NATO, které nyní ročně odvádí dvě procenta HDP,“ řekl Trump s tím, že ostatní státy neplatí dostatečně. „Spojené státy budou spokojené teprve tehdy, až všechny státy NATO budou na obranu přispívat spravedlivým finančním podílem,“ dodal.

Duda za přijetí v Bílém domě poděkoval a poznamenal, že je prvním prezidentem, kterého Trump od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 ve svém sídle přivítal. Trump k tomu poté dodal, že je poctou, když Duda přijel.

Duda byl hostem v Bílém domě už loni:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video