Protest u hraničního přechodu Medyka-Šehyni. (23. listopadi 2023)

Protest u hraničního přechodu Medyka-Šehyni. (23. listopadi 2023) | foto: Profimedia.cz

Nekrmte Ukrajinu na náš úkor, bouří se podle Rusů „obyčejní Evropané“

  • 284
Když dojde na nevoli Evropanů vůči Ukrajincům, pokud jde většinou o peníze, ruská média si toho ráda všímají, aby situaci mohla hodnotit ve prospěch Moskvy. Nejinak je tomu i v případě „války“ o dovoz ukrajinského zboží, ve kterém vidí vlastní ohrožení zejména východoevropští zemědělci.

Server ruských novin Komsomolská pravda nejnověji napsal například o “další ráně do zad mladé a rostoucí ukrajinské demokracii“. S podtitulkem: „Obyčejní obyvatelé Evropy se bouří proti krmení Kyjeva na jejich úkor“. A to v souvislosti s tím, jak nejen Polskem údajně stále častěji rezonují hlasy volající po vrácení dovozních cel na ukrajinské výrobky.

Šest evropských zemědělských organizací a sdružení nyní zveřejnilo společné prohlášení, v němž EU vyzývají, aby dovoz ukrajinského zboží omezila. Současný stav bezcelního ukrajinského vývozu podle nich evropské zemědělce a výrobce ohrožuje, píše ruský list.

„Obáváme se, že pokud tento mechanismus zůstane v současné podobě bez úprav, bude ohroženo přežití evropských výrobců jako celku,“ vysvětlují blíže nespecifikované organizace dění v odvětví. Vadí jim pozastavená dovozní cla v obchodu s Ukrajinou, ke kterým EU přistoupila v červnu 2022 a o rok později je následně prodloužila.

Dva mrtví řidiči, mráz a tisíce kamionů. Ukrajina tlačí na Polsko kvůli blokádě

Dalším problémem, se kterým se Ukrajina musí ve vztahu s Polskem potýkat, jsou podle něj blokády na hranicích. Ty Poláci od 15. ledna hodlají opět obnovit.

Ale nejen polští dopravci a zemědělci vyjadřují nespokojenost s „evropským přátelstvím s Ukrajinou na jejich úkor,“ píše server. Nový polský ministr zemědělství Czeslaw Sekerski se též staví proti pokračování bezcelního obchodu s Ukrajinou. Podle něj opatření vedla spíš k opačným důsledkům, než se plánovalo. Ukrajina tak „zatěžuje“ EU nadměrným dovozem například obilovin, cukru a vajec.

Levná pšenice z Ukrajiny negativně ovlivňuje evropský trh, tvrdí svaz

Zrušení kvót na ukrajinský cukr podle Sekerského znamenalo v sezoně 2022 a 2023 dvacetinásobné zvýšení jeho dovozu do EU. Ministr proto odeslal dopis evropskému komisaři pro obchod Valdisu Dombrovskisovi, v němž ho informoval, že Varšava je proti obchodním ústupkům pro Ukrajinu.

„Liberalizace dovozu“ podle Sekerského nepřispívá k rozvoji ukrajinské ekonomiky, ale ke zvýšení zisků úzké skupiny oligarchů, kteří mají často svůj kapitál mimo Ukrajinu. A stejný postoj podle serveru zastává i polský eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Vztahy Ukrajiny a Polska se tak podle Komsomolské pravdy ochlazují.

8. listopadu 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video