Polský prezident Andrzej Duda během voleb v roce 2015. (24. května 2015)

Polský prezident Andrzej Duda během voleb v roce 2015. (24. května 2015) | foto: Reuters

Prezidentské volby v Polsku se kvůli koronaviru v neděli neuskuteční

  • 13
Prezidentské volby v Polsku, které se měly podle původních plánů konat tuto neděli, se kvůli obavám z šíření koronaviru odkládají na pozdější termín. Ve středu večer se na tom dohodl předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński se šéfem menšího koaličního uskupení Dohoda Jaroslawem Gowinem.

Kdy budou Poláci volit novou hlavu státu, tak zatím není jasné. Kaczyński s Gowinem ve společném prohlášení uvedli, že poté, co polský nejvyšší soud volby prohlásí za neplatné, předsedkyně dolní komory parlamentu „vyhlásí nové prezidentské volby v prvním možném termínu“.

Oba političtí lídři se domluvili na tom, že hlasování se vzhledem k epidemii covidu-19 uskuteční korespondenčně. O tomto způsobu voleb, který doposud mohli využívat například jen postižení lidé, má ve čtvrtek hlasovat Sejm, dolní komora polského parlamentu. Gowinovo uskupení slíbilo, že novelu volebního zákona podpoří.

Ve volbách se o další funkční období uchází současný prezident Andrzej Duda, důležitý spojenec národně-konzervativního Práva a spravedlnosti.

Polská opozice, ombudsman, ale i různé mezinárodní organizace jsou proti tomu, aby se volby prezidenta konaly výhradně korespondenčně. Obávají se možného porušení pravidel pro spravedlivé hlasování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video