Poláci hlasovali v parlamentních volbách. (13. října 2019)

Poláci hlasovali v parlamentních volbách. (13. října 2019) | foto: Reuters

Poláci mohou prezidenta volit korespondenčně, volby budou nejspíš v červenci

  • 6
Dolní komora polského parlamentu ve čtvrtek schválila vládou navržený zákon, který všeobecně umožňuje hlasovat v prezidentských volbách korespondenčním způsobem. Volby, které v zemi kvůli koronaviru vyvolaly velké spory, se však po dohodě šéfů stran vládní koalice v původním termínu 10. května konat nebudou.

Předseda hlavní vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se se šéfem menšího koaličního uskupení Jaroslawem Gowinem na odkladu dohodli až ve středu večer, když hrozilo, že PiS ve čtvrtek pro zákon nezíská v Sejmu dostatečnou podporu.

Nový termín voleb zatím není jasný, podle portálu 300polityka.pl se uvažuje o 12. červenci. Novelu volebního zákona v úterý večer odmítla horní komora Senát, který ovládá opozice, a poslal ji zpět Sejmu.

PiS hlasování prostřednictvím pošty prosazuje kvůli nynější epidemii nemoci covid-19, ale Gowinovo uskupení k tomu mělo výhrady. 

Nebylo jasné, jak se při dnešním hlasování k novele postaví jeho poslanci. Hrozila krize ve vládnoucí národně-konzervativní formaci, která by ještě prohloubila nynější chaos na polské politické scéně.

Na konání prezidentských voleb v květnu Kaczyńského strana trvala vzhledem k tomu, že podle průzkumů by v nich byl nyní jasným favoritem stávající šéf státu Andrzej Duda, kterého PiS podporuje. Odklad tudíž pro Dudu znamená určitou ztrátu aktuální výhody.

Opozice žádá, aby se volby teď nekonaly, chce jejich několikaměsíční odklad i proto, že kvůli restrikcím zavedeným proti prudkému šíření koronaviru nemohou její kandidáti vést předvolební kampaň. 

S výhradně korespondenčním způsobem hlasování opoziční politici nesouhlasí, protože podle nich není v souladu s principy spravedlivých voleb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video