Kosmonauti ze socialistických zemí z programu Interkosmos: Zleva Pham Tuan...

Kosmonauti ze socialistických zemí z programu Interkosmos: Zleva Pham Tuan (Vietnam), Vladimír Remek (ČSSR), Georgi Ivanov (Bulharsko), Miroslaw Hermaszewski (Polsko), Bertalan Farkaš (Maďarsko), Sigmund Jähn (NDR), a Arnaldo Camilo Mendéz (Kuba) | foto: Profimedia.cz

V 70. letech dobyl vesmír, teď polskému kosmonautovi hrozí vězení

  • 51
Prvnímu a dosud jedinému polskému kosmonautovi Miroslawovi Hermaszewskému hrozí až dva roky za mřížemi. V pondělí ho totiž zadržela u města Gostyń na západě země policie, když mu naměřila téměř 0,6 promile alkoholu v dechu. Osmdesátiletý generál ze situace sice nakonec může vyváznout jen s pokutou, nicméně zákazu řízení minimálně na tři roky se nevyhne.

Auta, které kličkovalo po okresní silnici, si podle médií všimli policisté v civilu, kteří shodou náhod jeli zrovna za generálovým automobilem. Uvědomili následně hlídku dopravní policie s tím, že řidič nemusí být střízlivý.

První a jediný Polák v historii, který letěl do vesmíru, generál Miroslaw Hermaszewski. (19. listopadu 2016)

„Okolo 13:30 policisté zadrželi osmdesátiletého řidiče volva. Muž byl pod vlivem alkoholu, měl 0,567 promile v dechu. Zadržen byl v obci Kielpieniec. Po vykonání úkonů byl řidič propuštěn domů, auto bylo předáno určené osobě,“ řekl policejní mluvčí Rafal Jeżak bez toho, aby uvedl totožnost řidiče.

Více než 0,5 promile alkoholu u řidiče už není přestupek, ale trestný čin, poznamenal list Gazeta Wyborcza s tím, že řidič musí počítat se zákazem řízení na přinejmenším tři roky. Policisté s generálem sepsali protokol a také mu odebrali mu řidičské oprávnění. Za jízdu pod vlivem alkoholu hrozí v Polsku až dva roky odnětí svobody.

Po Remkovi další kosmonaut ze socialistického bloku

Generál Hermaszewski začal létat v roce 1960, nejprve ve vratislavském aeroklubu, poté se stal vojenským pilotem. Létal mimo jiné na stíhačkách MiG-21. Ve vzduchu strávil dohromady 2 047 hodin a 47 minut při 3 473 startech a přistáních. Poslední let absolvoval 5. října 2005 na palubě stíhačky MiG-29UB.

První česká družice zanikla před 40 lety, ve vesmíru byla téměř tři roky

Do vesmíru letěl jako první a dosud jediný Polák v roce 1978, spolu s Rusem Pjotrem Klimukem v rámci programu Interkosmos, a to hned po československém kosmonautovi Vladimíru Remkovi. Let trval osm dnů.

Hermaszewski jako dítě málem zahynul při vraždění Poláků ukrajinskými nacionalisty za druhé světové války na Volyni.

„Jedné noci bylo v naší vesnici povražděno 182 lidí, včetně 18 blízkých příbuzných. Můj děda zahynul po sedmi úderech bodákem do hlavy,“ vyprávěl svého času v televizi Hermaszewski o řádění Ukrajinské povstalecké armády (UPA). 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video