Jarosław Kaczyński na akci uspořádané k připomínce letecké tragédie u Smolenska...

Jarosław Kaczyński na akci uspořádané k připomínce letecké tragédie u Smolenska (10. srpna 2017) | foto: AP

Lech Kaczyński se s komunisty nebratříčkoval, tvrdí jeho bratr Jaroslaw

  • 4
Bývalý předseda vlády a lídr vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński odmítá slova předsedy Evropské rady Donalda Tuska o tom, že jeho bratr před třiceti lety popíjel s představiteli tehdejšího komunistického režimu. Tusk to řekl při oslavách 30. výročí prvních svobodných voleb v Polsku v červnu 1989.

Tusk při úterních oslavách v Gdaňsku připomněl, že podobně jako legendární šéf odborů Solidarita Lech Walesa i Lech Kaczyński při jednáních například s komunistickým ministrem vnitra Czeslawem Kiszczakem a šéfem komunistického státu generálem Wojciechem Jaruzelským pili vodku. 

Tato jednání mezi představiteli komunistického režimu a zástupci opozice se konala na přelomu let 1988 a 1989 v konferenčním centru ministerstva vnitra ve vsi Magdalenka u Varšavy. Na tom, že političtí nepřátelé spolu pili vodku, nevidí nic zlého, protože to vedlo k mírovému vyřešení konfliktu mezi polskou opozicí a komunisty.

Jaroslaw Kaczyński se ale následně proti tomuto tvrzení rázně ohradil. Ve středu v rozhovoru s rádiem Wnet o Tuskovi řekl, že „je jeho zvykem lhát a že lže v každé záležitosti, také v této“. Tvrdí, že jeho bratr-dvojče Lech byl jedním z lidí, kteří se nebratříčkovali s komunistickými hodnostáři.

List Gazeta Wyborcza uvedl, že existuje záznam z jednání v Magdalence, na němž je vidět, jak Lech Kaczyński pije vodku. O tom, že se při jednání s komunisty pil alkohol, mluvil i sám Lech Kaczyński v jednom rozhovoru v roce 2009. Komunistům prý šlo o to, aby zástupce opozice osobně poznali. 

„Na jednom ze setkání v Magdalence generál Kiszczak řekl, že prvních 25 skleniček je povinných, potom jak kdo chce,“ vzpomínal Kaczyński v interview s týdeníkem Newsweek.

Lech Kaczyński byl od konce roku 2005 do dubna 2010 polským prezidentem. Zahynul 10. dubna 2010 s dalšími 95 lidmi při leteckém neštěstí u západoruského Smolenska. Jeho bratr-dvojče Jaroslaw byl v letech 2006 až 2007 premiérem.

Jaroslaw Kaczyński je v současnosti nejvýraznější postavou polského národně-konzervativního tábora a bývá často označován za úhlavního nepřítele liberála Tuska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video