Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Kaczyńského plísní už i Američané. Jenom Praha pořád mlčí

  13:49
O demokracii v Polsku už mají obavy i Spojené státy. Česko se však stále tváří, jako by se ve Varšavě nic nedělo. Ohrožuje tím i budoucnost demokratického vývoje v naší zemi, píše ve svém komentáři Luboš Palata.
Ovladače jsou naše! Tisíce Poláků demonstrovaly proti mediálnímu zákonu (9....

Ovladače jsou naše! Tisíce Poláků demonstrovaly proti mediálnímu zákonu (9. ledna 2016) | foto: Reuters

Byl to asi nejhorší vzkaz, který mohl do Varšavy přijít. Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo „vážné znepokojení nad stavem demokracie v Polsku“. A dodalo, že prezident Barack Obama bude chtít při své červencové návštěvě o tomto tématu mluvit s polskými politiky.

Když něco takového už měsíce říkal Brusel, Benátská komise Rady Evropy, ano, dobře vzpomínáte, ta, která kdysi tvrdě kritizovala počínání slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, tak si z toho varšavská vláda příliš nedělala. Voliči vládního Práva a spravedlnosti totiž z velké části považují Brusel za jakousi cizí nepřátelskou mocnost, a když se k varováním Evropské komise přidá občas i německý tisk, tak to jejich mínění jen posiluje.

Mateusz Kijowski

Protesty proti PiS vede vlasatý čtenář Havla

Jenže Spojené státy jsou něco jiného. Na Washingtonu a speciálních americko-polských vztazích stavěl vždy vůdce Práva a spravedlnosti a nekorunovaný vladař dnešního Polska Jaroslaw Kaczyński svoji bezpečnostní doktrínu.

Nová polská vláda Beaty Szydłové, řízená ovšem z pozadí Kaczyńským, zahájila výstavbu americké protiraketové základny, což je vlastně dokončení projektu, který vznikl před deseti lety a jehož součástí měl být radar v českých Brdech. Poláci, na rozdíl od Čechů, se vize mít na svém území část amerického protiraketového deštníku nikdy zcela nevzdali a trpělivě ji posunovali kupředu.

Když se po osmi letech vrátilo Právo a spravedlnost k moci, mohlo tak dokončit, co před oním desetiletím započalo.

Dalšího polského cíle, tedy stálých základen NATO na území Polska, se sice dosáhnout nepodaří, ale i tak na polském území budou prakticky stále umístěny rotující jednotky Aliance opět v čele s USA.

Visegrád jako nadávka

Jenže svým vzkazem Polsku dávají Spojené státy najevo, že ústup od demokracie, který Varšava pod vládou Práva a spravedlnosti zažívá, může ovlivnit i vztah Spojených států k této zemi. Ne že by v jiných státech NATO bylo s demokracií všechno v pořádku, stačí jmenovat třeba Turecko. Ale přece jen bylo Polsko bráno jako země poněkud jiné, řekněme vyšší kategorie.

„Zvláštní vztahy“, v něž především Polsko ve vztahu k USA doufá, by tak mohly vzít velice rychle zasvé. A Varšava, která má velmi napjaté vztahy s Moskvou, horšící se vztahy s Německem, o Evropské unii jako celku už tu byla řeč, by se mohla jednou ocitnout v nepříjemné izolaci.

Zvětšené o to, že referendum o vystoupení Velké Británie z EU je vlastně referendem hlavně proti polským přistěhovalcům, což už síly podporující brexit ani neskrývají.

Polsku, pro vládu Szydłové naštěstí, pro polskou demokracii bohužel, zbývá ještě visegrádská čtyřka. Stále podivnější uskupení, v němž se místo původního ducha Václava Havla a Lecha Wałesy prosadilo myšlení Viktora Orbána a Lecha Kaczyńského. Visegrád už sehrál ostudnou stafáž, když Orbán demontoval v Maďarsku demokratickou dělbu moci a kastroval veřejnoprávní média. Přihlížela tomu tehdy i polská vláda Občanské platformy, tatáž, která teď, když Kaczyński obdobnými metodami demontuje demokracii polskou, bije na poplach.

Česko a Slovensko se nechovaly o nic lépe. Byť slovenskému premiérovi Robertu Ficovi lze nechat, že na rozdíl od dnešních kroků Kaczyńského on většinovou vládu své strany zneužil jen minimálně. Ale tabu slovenských postojů k Maďarsku, založené na dohodě s Orbánem „já pán, ty pán“, za minulé roky Fico neporušil.

A pak tu máme utečeneckou krizi. Můžeme si o smyslu a funkčnosti kvót na utečence myslet, co chceme. Ale tvrdit, že Orbánův plot, který se stal symbolem postoje Visegrádu k utečencům, něco v celoevropském měřítku vyřešil, je lež. Lež, kterou opakuje nejen maďarská vláda, ale co je nejsmutnější, i mnozí čeští vládní představitelé. Vydávat nedůstojný rok, kdy se název Visegrád změnil v západní Evropě v nadávku, za úspěch české diplomacie a jejího ročního vedení této skupiny, to snad nemůže nikdo ani myslet vážně. Ale myslí.

Směrem Putinova Ruska

Zatímco uprchlickou krizi se podařilo nějakým způsobem stabilizovat, problém omezování demokracie v Maďarsku a nyní v Polsku je ještě vážnější. Pokud přistoupíme mlčky na to, že v naší části Evropy, v zemích, které jsou jako Polsko oficiálně našimi „strategickými spojenci“, může existovat jen omezená demokracie, vracíme se zpátky od Západu zpět na Východ.

Změny v Polsku

Samozřejmě, dnešní Polsko ani Maďarsko nejsou kopie putinovské pseudodemokracie, ale směrem jdou stejným. Můžeme se přít o konzervativní či liberální hodnoty, ale paralyzování Ústavního soudu, likvidace médií veřejné služby, nebo specificky polské šíření mýtu o „smolenském atentátu“, za který nese odpovědnost předchozí kabinet, prostě demokracii nepomůže. A může ji v její plnokrevné podobě pohřbít.

Můžeme jako Češi dál mlčet a pěstovat naše spojenectví s těmito stále divnějšími státy. Nebo sebrat odvahu a říci nahlas alespoň to, co řekly USA. A vymezit se. I proto, aby se polský a maďarský scénář u nás brzy neopakoval.

Když se Slovensko stávalo „černou dírou“ Evropy, tak jsme měli Václava Havla, který dokázal vystoupit proti mečiarismu. A ozvat se dokázal i Miloš Zeman. Ale to byl tehdy úplně jiný člověk, než je dnes.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...