Jeptiška u prezidentských voleb v Polsku

Jeptiška u prezidentských voleb v Polsku - Jeptiška vhazuje do urny hlasovací lístek v prezidentských volbách v Polsku. (9. října 2005) | foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Poláci v prvním kole prezidenta nevybrali

  • 22
Poláci v prvním kole voleb nového prezidenta nezvolili, ukázaly po uzavření volebních místností prognózy. Žádný z kandidátů nezískal potřebnou většinu hlasů. Do druhého kola voleb tak podle očekávání postupují kandidáti pravicových stran Donald Tusk a Lech Kaczynski.

Podle soukromé stanice TVN v prvním kole voleb zvítězil Tusk, který obdržel 38,58 procenta hlasů. Pro Kaczynského hlasovalo 33,3 procenta Poláků. Podle průzkumu veřejnoprávní Polské televize získal Tusk 38,4 procenta a Kaczynski 32,1 procenta hlasů.

Pro přímé zvolení v prvním kole by vítěz potřeboval nejméně polovinu hlasů. K volbám podle prognóz přišlo asi padesát procent voličů.

Kdo z dvojice Tusk - Kaczynski nahradí ve funkci hlavy státu Aleksandera Kwasnievského se Poláci dozvědí za dva týdny, kdy budou dva nejsilnější kandidáti soupeřit ve druhém kole.

Oba reprezentují pravicové strany, které uspěly v nedávných parlamentních volbách - Tusk Občanskou platformu a Kaczynski stranu Právo a spravedlnost. Výsledek prezidentského hlasování tak ovlivní i složení příští vlády.

Prezidentské volby se totiž konají jen dva týdny po volbách parlamentních. V nich zvítězila strana Právo a spravedlnost, hned za ní skončila Občanská platforma. Politici obou stran spolu chtějí vytvořit koaliční kabinet.

Jednání o vládě ale dosud komplikovala kampaň před prezidentskými volbami. Složení nové vlády by proto mělo být známo asi až 24. října, tedy den po druhém kole prezidentských voleb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video