Lídr strany konzervativní strana Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynsky.

Lídr strany konzervativní strana Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynsky. | foto: Reuters

Poláci dali ve volbách přednost pravici

  • 64
Polsko se otáčí doprava. Podle očekávání totiž v nedělních parlamentních volbách zvítězila pravice. Po sečtení hlasů z devadesáti procent okrsků vede konzervativní strana Právo a spravedlnost. Podle státní volební komise má zatím 26,8 procent hlasů, liberální Občanská platforma 24,2 %.

Obě strany spolu chtějí sestavit budoucí vládu. Vládní levice zcela propadla kvůli mnoha korupčním skandálům.

Polsko tak v neděli udělalo prudkou otočku vpravo. Strany vzešlé ze Solidarity podle neoficiálních průzkumů obsadily přes polovinu ze 450 křesel v Sejmu.

Ačkoli první výsledky měly být známy až po osmé hodině večer, už během nedělního odpoledne začínalo být zřejmé, že voliči nezaveleli "čelem vzad", jak naznačovaly předchozí průzkumy. Podle nich měla pravice získat až dvě třetiny mandátů.

"Vše ukazuje na to, že jsme vyhráli volby. Vyhráli jsme je jako strana a vyhrál je, což je důležitější, náš program," řekl novinářům předseda strany Právo a spravedlnost a kandidát na budoucího premiéra Jaroslaw Kaczynski.

Rozhodnou prezidentské volby
O tom, kdo nakonec skutečně usedne v čele nové vlády, rozhodnou až prezidentské volby. Ty budou za dva týdny. Také v nich podle předvolebních průzkumů asi svedou rozhodující boj kandidáti Občanské platformy a strany Právo a spravedlnost.

Politici přitom hovořili o tom, že pokud jedna z nich obsadí křeslo prezidenta, ta druhá navrhne premiéra. V prezidentských volbách má podle průzkumů zatím náskok šéf Občanské platformy Donald Tusk.

Na druhém místě průzkumů figuruje Lech Kaczynski, varšavský primátor a dvojče šéfa strany Jaroslawa Kaczynského.

"Odpovědnost za to, co se bude v Polsku dít, nyní leží na bedrech bratrů Kaczynských," komentoval výsledky voleb šéf poslaneckého klubu liberální Občanské platformy Jan Rokita. Právě on byl stranickým kandidátem na premiéra. Nyní se zdá, že by v budoucí vládě mohl obsadit křeslo prvního místopředsedy a ministra zahraničí.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video