Aspoň Němci by měli vědět, čí vyhlazovací tábor to byl, zdůvodňují Poláci svoji žádost. Ilustrační foto.

Aspoň Němci by měli vědět, čí vyhlazovací tábor to byl, zdůvodňují Poláci svoji žádost. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Poláci chtějí přejmenovat Osvětim

  • 187
Polsko chce změnit název nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi, v němž za Hitlerovy éry zahynul více než milion lidí. Napříště by se toto místo mělo podle Varšavy jmenovat "Bývalý nacistický německý koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau", uvádí britská rozhlasová stanice BBC.

Polsko navrhlo tuto změnu v UNESCO, které zaneslo Osvětim na listinu světového kulturního dědictví.

Na první pohled to vypadá komicky. Poláci však mají pocit, že ve světě se stále častěji píše o Osvětimi jako o "polském" koncentračním a vyhlazovacím táboře.

Je to asi totéž, jako kdyby někdo označil Terezín za "český koncentrační tábor". Takové označení je správné jen v tom, že Terezín leží na českém území. Formulace je však tak neurčitá, že u neinformovaných lidí může vzniknout dojem, že Terezín zřídili a provozovali Češi.

Proč chce Varšava změnu Právě na matoucí ráz podobných označení poukazují Poláci, kteří už řadu let opakovaně a neúspěšně protestují u západních médií, která běžně píší o Osvětimi jako o "polském koncentračním a vyhlazovacím táboře". Není to problém jen u britských, amerických či švédských novinářů.

Tento týden byla Osvětim označena za "polský" tábor i ve vlivném německém listu Der Spiegel. Poláci mají pocit, že tak se vina za zločiny nacismu vlastně přenáší na ně.

"V poválečných letech byl bývalý koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau jednoznačně spojen se zločineckými aktivitami nacionálně socialistického nacistického režimu v Německu. Avšak pro současnou, mladší generaci, zejména v zahraničí, není spojení Osvětimi s nacistickým Německem univerzální," vysvětluje návrh polské vlády její mluvčí Jan Kasprzyk.

Aspoň Němci by měli vědět, čí vyhlazovací tábor to byl. Jak ale ukazuje případ Der Spiegelu, ani u nich to už není automatické. Byly to přitom německé oddíly SS, kdo zřídil v Osvětimi a okolí tři velké koncentrační tábory, Auschwitz I, II a III.

Od roku 1940 do roku 1945 v nich zahynulo přinejmenším 1,1 milionu Židů, více než 100 tisíc Poláků a dvacet tisíc Romů. To bylo známo po válce. Nyní však povědomí o zločinech v Osvětimi slábne. Kasprzyk proto argumentuje: "Navrhovaná změna jména by neponechala žádné pochybnosti o tom, čím byl tábor Auschwitz-Birkenau."

Polsko zaslalo na adresu UNESCO oficiální dopis s návrhem na přejmenování. Organizace OSN vede toto místo na seznamu světového dědictví od roku 1979. Poláci uvedli, že od ní očekávají odpověď do konce tohoto roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video