Pojišťovna musí platit lifting matce oběti

  • 5
Rakouská pojišťovna musí vyplatit náhradu za lifting obličeje, který si nechala udělat jedna kadeřnice. Pětačtyřicetiletá žena přišla při nehodě zaviněné opilým řidičem kamionu o dceru. Následný smutek a deprese se projevily i na jejím obličeji.

Zpráva o smrti dcery zasáhla 45letou matku velmi silně, uvedl rakouský regionální list Oberösterreichische Nachrichten. Žena během roku zhubla o patnáct kilogramů, smutek a deprese zanechaly stopy i na jejím obličeji, který "zestárl".

Tvář zbledla, rysy obličeje se propadly, přišly vrásky. Kadeřnice se na změny své tváře musela každý den dívat v zrcadle, na změny ji navíc upozornili i zákazníci. Aby zabránila dalšímu stárnutí své tváře, rozhodla se pro lifting obličeje.

Devět tisíc eur, které za zákrok plastického chirurga zaplatila, se poté Vídeňanka rozhodla vymáhat u okresního soudu. Chtěla je vyplatit z povinného ručení viníka smrtelné nehody.

V žalobě argumentovala tím, že za její "předčasné stárnutí" může rána osudu. Operaci na vylepšení vzhledu je pak proto třeba brát jako terapeutický zákrok.

Okresní soud rozhodl ve prospěch žalobkyně, pojišťovna se odvolala k vyšší instanci, která nárok zdrcené matky zamítla. Spor skončil u Nejvyššího soudního dvora. Ten s odvoláním na občanský zákoník rozhodl ve prospěch žalobkyně, uvádí OÖNachrichten.

"Utrpení matky je psychická porucha velkého rozsahu. Předčasné stárnutí má souvislost s traumatizujícím prožitkem. Žalobkyně má nárok na vyplacení náhrady za lifting jako nákladů na léčení," uvedl soud.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video