Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodně Čechů vidí v Izraeli předvoj boje proti islámu, říká analytik Čejka

Podcast   17:36
Česko bude hlasem Izraele v Evropě, slíbil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října premiér Petr Fiala. A čeští politici to do puntíku plní. Kde se naše nekritická podpora Izraele bere? „Je to spíš podpora Benjamina Netanjahua, nikoliv izraelské společnosti jako celku,“ vysvětluje odborník na Blízký východ Marek Čejka.
Odborník na Blízký východ Marek Čejka (24. ledna 2023)

Odborník na Blízký východ Marek Čejka (24. ledna 2023) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Poslechněte si celý rozhovor s Markem Čejkou v Kontextu:

Zatímco západní státníci od začátku bombardování Gazy nabádají Izrael k ohledům na civilisty a Emmanuel Macron žádá, aby „nezabíjel ženy, děti a staré lidi“, Česko spolehlivě setrvává v pozici nejloajálnějšího spojence. Prezident Pavel na návštěvě Izraele zdůrazňuje hlavně izraelskou humanitární pomoc Palestincům, ministryně obrany Jana Černochová chce dokonce vystupovat z OSN.

Podle Marka Čejky je jasné, že naše nadstandardní vztahy s Izraelem mají hluboké historické kořeny, naši politici ale v poslední době nedělají rozdíly mezi Izraelem a politickou garniturou premiéra Netanjahua, do které patří i extremistické strany.

Netanjahu zkritizoval USA a řekl, že nevěří Kataru. Ten je výroky zděšený

„Loni probíhaly v Izraeli intenzivní celospolečenské protesty proti Netanjahuovi. Oprávněně, protože Netanjahu se snaží ve svůj prospěch omezovat izraelskou demokracii. A česká vláda k tomu nic neřekla. Naše nekritická podpora je tedy spíš podporou Netanjahua a nikoliv izraelské společnosti,“ vysvětluje Marek Čejka.

Jedním z fetišů české politiky vůči Izraeli je myšlenka přesunu našeho velvyslanectví do Jeruzaléma. Už den po teroristickém útoku Hamásu ji opět oprášilo ANO a premiér Fiala to podpořil. Proti se však postavil ministr zahraničí Lipavský. Proč je pro některé politiky toto gesto po vzoru Donalda Trumpa tak důležité?

„Je to trochu kopírování jestřábího přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu. Takové jednostranné kroky nepřispívají k míru, preferují jednu ze stran konfliktu a jsou bližší pravicově náboženské izraelské politické rétorice, ale to je opět jen výseč izraelského politického spektra,“ myslí si Čejka.

Pro Netanjahuovu vládu je česká podpora nejužitečnější především na půdě OSN. „Česká republika většinou hlasuje společně s Izraelem, Spojenými státy, ale také třeba s Mikronésií nebo Nauru. Ale není to tak úplně vždy. Nedávno tam bylo hlasování, které se týkalo práva na sebeurčení palestinského lidu a tam Česká republika hlasovala pro palestinskou stranu. To se u nás nemedializovalo. Takže i tady můžou být určité odchylky, ale většinou jsou naše postoje jednoznačně proizraelské.“

Česká pozice je stále do značné míry určována příběhem o dodávkách československých zbraní, které v roce 1948 zachránily mladý židovský stát. Podle Čejky si ovšem tuto historii rádi romantizujeme – kromě jiného i proto, že v ní vidíme paralelu s Mnichovem.

Marek Čejka

Odborník na Blízký východ Marek Čejka (24. ledna 2023)

odborník na Blízký východ a konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Autor knih Korán, meč a volební urna, Dějiny moderního Izraele nebo Izrael a Palestina.

„Rozhodně to nebyl dar, byl to velký byznys. A co je asi nejdůležitější, bylo to po únoru 1948, to znamená za stalinistického režimu, takže to neslo vliv sovětské politiky přitáhnout tehdy velmi levicový Izrael na svou stranu. Když bylo zjevné, že Izrael sice levicový zůstane, ale nikoliv tím sovětským směrem, nastal velký odklon a Československo naopak začalo dodávat daleko kvalitnější a moderní zbraně arabským zemím,“ vysvětluje Čejka.

Hardcore stoupenci Izraele se často ohánějí i takzvanou židovsko-křesťanskou civilizací. „To je trošku účelový pojem. Kdy ta židovsko-křesťanská civilizace vznikla? Po Osvětimi, po druhé světové válce? Když se podíváme hlouběji do evropských dějin, tak vidíme, jakým způsobem se křesťanské národy vůči Židům chovaly.“

Podle něj je patrné, že minimálně u části politické scény se bezvýhradné sympatie k Izraeli překrývají s islamofobií. Patrné je to například u Miloše Zemana, zřejmě nejhlasitějšího stoupence přesunu naší ambasády do Jeruzaléma.

„Hodně Čechů vidí v Izraeli předvoj boje proti islámu. Ale tady máme argument, že v Izraeli pro určitou část společnosti platí právo šaría. Je to tradice zachovaná z doby osmanské říše, podle které pro náboženské komunity platí náboženské právo. A pro izraelské muslimy s izraelským občanstvím v rodinném právu platí šaría. Čeští bojovníci proti islámu by se tím možná mohli inspirovat a uvědomit si, že Izrael je daleko složitější,“ dodává Čejka.

Jak se k Izraeli stavil Václav Havel? Proč se ani Karel Schwarzenberg nezdráhal kritizovat nelegální židovské osady na Západním břehu? A jak teror Hamásu a válka v Gaze rozbouřily český mediální rybníček? To vše se dozvíte v podcastu Kontext.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...