ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Indičtí piloti svačili v kokpitu. Chlubili se fotkami, dopravce je suspendoval

  • 21
Dva piloti indické nízkonákladové aerolinie SpiceJet sdíleli fotografie svačinové pauzy, kterou si udělali za letu přímo v pilotní kabině. Snímky horkých nápojů bez víčka v blízkosti řídících pák vyvolaly pobouření letecké komunity. Společnost pilotům do prošetření případu zakázala startovat.

Na fotografii je vidět nezakrytý šálek s logem letecké společnosti postavený nebezpečně blízko řídicích pák v kokpitu. Indická letecká komunita se pustila do ostré kritiky nezodpovědného chování pilotů i aerolinky.

Piloti, jejichž tváře na snímku nejsou vidět, drželi v rukou také sladké smažené pečivo zvané gujia. To se obvykle podává během hinduistického svátku Hólí, který se konal letos 8. března.

Mluvčí společnosti SpiceJet v pátek pro CNN uvedl, že aerolinka oba piloty až do vyšetření případu vyřadila z aktivní služby.

„Společnost SpiceJet má přísná pravidla týkající se konzumace jídla v pilotní kabině a dodržují je všichni členové posádky. Po ukončení vyšetřování budou přijata příslušná disciplinární opatření,“ sdělil mluvčí.

Shakti Lumba, pilot ve výslužbě a bývalý vedoucí provozu indického dopravce IndiGo, uvedl, že focení na sociální sítě ze strany pilotů bylo „nezralé“ a „nežádoucí“ zejména proto, že jsou zodpovědní za bezpečnost celého letadla a jeho cestujících.

„Bylo to naprosto nevysvětlitelné chování. Všichni piloti jsou si vědomi nebezpečí, které rozlité tekutiny v kokpitu představují,“ řekl a dodal, že většina pravidel společnosti a leteckých předpisů zakazuje umisťovat jakékoli potraviny a tekutiny na hlavní desku v pilotní kabině.

Pod touto deskou se totiž nachází rozsáhlé elektrické vedení důležité pro ovládání letadla. Rozlití horkého nápoje na něj by mohlo způsobit přehřátí technického vybavení nebo vypnutí systému.

Personál indických aerolinek tancoval během letu. Firmě hrozí zákaz

Nízkonákladový dopravce SpiceJet se už dříve potýkal s řadou incidentů, které si vyžádaly několik vyšetřování ze strany leteckého regulačního úřadu.

V květnu loňského roku například v jednom ze strojů společnosti došlo k poruše autopilota. Ta způsobila silné turbulence a vedla k mnoha zraněním cestujících na palubě.

Regulační úřad také nařídil snížit počet letů dopravce na polovinu po dobu osmi týdnů poté, co na strojích společnosti bylo odhaleno celkem osm technických závad.

21. března 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video