Petr Pavel při projevu v Radě bezpečnosti OSN (20. září 2023)

Petr Pavel při projevu v Radě bezpečnosti OSN (20. září 2023) | foto: Reuters

Nelze být neutrální, Rusko hanebně uráží svět, řekl Pavel v Radě bezpečnosti OSN

  • 461
New York (od zpravodaje iDNES.cz) - Projevem v Radě bezpečnosti zakončil prezident Petr Pavel sérii svých vystoupení na půdě OSN týkajících se ruské invaze na Ukrajinu. Navázal na svou řeč na Valném shromáždění a prohlásil, že Rusko se dopustilo urážky mezinárodního společenství. „Žádná země nemůže být v tomto konfliktu neutrální,“ zdůraznil.

Pavel opět připomněl, že Rusko svým vpádem na Ukrajinu porušilo Chartu OSN. „Je to hanebná urážka řádu založeného na pravidlech, a tím i celého mezinárodního společenství. Znovu se nám dostává hořkého ponaučení, že s jídlem jen roste agresorova chuť.“

Lavrov v sále Zelenského neposlouchal. Nepřátelé mluvili v OSN krátce po sobě

„Není možné, aby jakákoli země byla vůči tomuto konfliktu neutrální,“ dodal český prezident. Zopakoval, že Rusko musí stáhnout z Ukrajiny všechny své jednotky a jeho představitelé musejí být potrestání. A opět upozornil, že dopady války sahají daleko za hranice Evropy a podmínky míru může stanovit pouze Ukrajina.

„Jak víte, naše země má vlastní tragickou zkušenost s ruským imperialismem a rozpínavostí. Zažili jsme to,“ řekl s tím, že Česko bude po boku Ukrajiny tak dlouho, jak to bude potřeba.

Rusko musí ztratit naději na imperiální ambice, řekl Pavel Valnému shromáždění

„Je dobře, ze pan prezident na půdě Rady bezpečnosti připomněl naši českou zkušenost s ruským imperialismem. Je potřeba, aby si svět uvědomil, že pokud nebude dodržována Charta OSN, že se hranice nemění silou, je v ohrožení každý z nás,“ zhodnotil Pavlův projev ministr zahraničí Jan Lipavský, který je také v New Yorku.

Před projevem v Radě bezpečnosti Pavel v noci na středu SELČ vystoupil na Valném shromáždění. Tam mimo jiné prohlásil, že kvůli Rusku a hrstce dalších je svět nebezpečnějším a drsnějším místem. Uvedl také, že budoucí mír na Ukrajině nesmí Rusku ponechat naději, že jednou naplní své imperiální ambice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video