Francouzští vojáci ve středoafrickém Bangui (snímek z prosince 2013).

Francouzští vojáci ve středoafrickém Bangui (snímek z prosince 2013). | foto: Reuters

Pět francouzských vojáků čelí obvinění, že týrali dva Středoafričany

  • 10
Francouzská armáda zahájila disciplinární řízení s pěti vojáky, kteří jsou obviněni z fyzického trýznění dvou Středoafričanů. V sobotu to oznámilo francouzské ministerstvo obrany. Podle agentury AFP se nejedná o aféru se sexuálním podtextem, jako tomu bylo u jiných francouzských příslušníků mise ve Středoafrické republice.

„S ohledem na závažnost činu byla pěti vojákům pozastavena činnost. Jedná se o pachatele násilností či o nadřízené, kteří se účastnili násilí a nezastavili ho. Současně začalo disciplinární řízení, které je předpokladem pro každé vyloučení ze sboru,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Obviněná pětice pochází z pluku námořní pěchoty se základnou u města Mans v západní Francii. Vojáci jsou podle AFP od konce dubna podezřelí, že na stanovišti v Bangui v rámci mise OSN ve Středoafrické republice začátkem roku 2014 vážně týrali dva místní občany.

Francouzský prezident François Hollande v květnu ohlásil brzký konec vojenské mise Sangaris, která působí od prosince 2013 ve Středoafrické republice. Ta byla tehdy pohroužena do krvavé občanské války po převratu z března 2013, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou.

V převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině ledna 2014 ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou reprezentovanou milicemi anti-balaka.

Francouzští vojáci zemi opustí do konce roku

Misi zaměřenou na obnovu klidu a na rekonstrukci Středoafrické republiky označil prezident Hollande za úspěšnou. Někteří příslušníci mírových oddílů ovšem čelí obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých.

Poslední francouzští vojáci zemi opustí v prosinci. V době nejhorší krize působilo ve Středoafrické republice více než 2 500 francouzských vojáků, nyní jich je podle Elysejského paláce 650. Jejich počet se bude v příštích měsících dál postupně snižovat.

V konfliktu ve Středoafrické republice zahynuly tisíce lidí a své domovy jich musely opustit statisíce. Obě strany sporu se vzájemně obviňují z válečných zločinů včetně etnických čistek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video