Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru | foto: Profimedia.cz

Machu Picchu bez turistů. Jeden z divů světa kvůli covidu opět zavírá

  • 1
V Peru se po třech měsících turistům opět uzavře dávné město Inků Machu Picchu. UNESCO památka nejprve zavřela v polovině loňského březnu, veřejnost pak přivítala opět v listopadu. Od roku 1948 je Machu Picchu nepřístupné teprve podruhé. Uzavírka souvisí s druhou vlnu pandemie covidu-19, nakažených je v zemi přes 1,1 milionu.

Kamenný komplex, který je od roku 1983 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, se uzavřel veřejnosti v polovině loňského března a provoz začal teprve v listopadu.

Od roku 1948, kdy tato památka poprvé přivítala turisty, bylo Machu Picchu nepřístupné teprve podruhé. Poprvé to bylo v roce 2010, když sesuvy půdy poničily místní železniční trať. Památku navštívilo v roce 2019 na 1,5 milionu turistů.

Nová uzavírka souvisí se snahou peruánské vlády utlumit druhou vlnu pandemie covidu-19, která tvrdě doléhá na zdravotnický systém.

Peru otevřelo Machu Picchu jedinému turistovi. Japonec na to čekal 7 měsíců

V zemi s 32 miliony obyvatel je aktuálně volných pouze 500 lůžek intenzivní péče.Vláda navíc kvůli rychlejšímu šíření koronaviru nařídila obyvatelům, aby mezi 31. lednem a 14. únorem opouštěli své domovy co nejméně.

V úterý Peru překročilo hranici 40 000 obětí koronaviru, když za den přibylo 220 obětí - nejvíc od vrcholu první vlny pandemie. Nakažených hlásí úřady celkově přes 1,1 milionu. Ve středu úřady schválily nouzové nasazení vakcíny proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video