Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský patriarcha Kirill chce v Polsku pomoci zahladit staré křivdy

  18:17
Vůdce ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill zahájil ve čtvrtek svou čtyřdenní návštěvu Polska, která by měla vyvrcholit v pátek podpisem výzvy k usmíření s polskou církví a je zároveň vůbec první návštěvou předního představitele ruské církve v historii Polska. Z Polska pak Kirill odcestuje v neděli.
Patriarcha Kirill pri návštěvě Polska

Patriarcha Kirill pri návštěvě Polska | foto: Reuters

"Je úžasné, že křesťanská víra dominuje jak u nás v Rusku, tak zde v Polsku," prohlásil na uvítanou Kirill po tom, co ve čtvrtek vystoupil z letadla na polském letišti ve Varšavě. Návštěva Polska předním představitelem ruské církve je považována za průlom v budování vztahů mezi oběma zeměmi, které v minulosti rozdělily jak politické, tak náboženské spory.

"Doufám, že moje návštěva přispěje ke zlepšení vztahů mezi Polskem a státy, kde působí naše pravoslavná církev," uvedl Kirill a mimoděk tak připomněl, že v Polsku je pravoslavná odnož křesťanské církve v menšině.

Hlavním bodem návštěvy bude páteční podpis oboustranné dohody, která má zajistit zlepšení vztahů mezi Polskem a Ruskem. Dokument mimo jiné obsahuje prohlášení o "odpuštění všeho zlého z minulosti obou národů a zapomenutí dávných křivd" a při jeho podpisu bude přítomný také předseda polské biskupské konference Józef Michalik. Kirill pak bude pokračovat na severovýchod Polska, kde žije přes 70 procent z celkových 600 tisíc polských členů pravoslavné církve.

Mluvčí ruské pravoslavné církve Alexander Volkov pro server BBC uvedl, že "přátelská a nekonfliktní návštěva nebude mít žádný politický podtext". Narážel tak na probíhající soudní proces s členkami kapely Pussy Riot, který má vrcholit právě během pátečního večera (více o soudním procesu čtěte zde). Kirill se také netají napojením na Kreml a současného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko-polská historie

Napjaté vztahy Ruska a Polska vyeskalovaly zejména v průběhu 20. století. Okupace Polska Sovětským svazem během 2. světové války vyvrcholila krvavým Katyňským masakrem, během kterého sovětští vojáci povraždili v koncentračních táborech přes 22 tisíc polských mužů, zejména důstojníků a příslušníků inteligence. Prokletí masakru v Katyni se Polákům připomnělo v roce 2010, kdy při cestě na pietní akt k uctění obětí masakru zahynuli po pádu letadla významní představitelé Polska, mimo jiné polský prezident Lech Kaczynski.

Zdroj: Wikipedia

Polští ochránci lidských práv už s předstihem ohlásili, že během Kirillovy návštěvy budou protestovat proti tomu, jak je v Rusku se členkami punkové kapely zacházeno. "Kirill je zapletený do případu Pussy Riot, protože pravoslavná církev se odmítla postavit na obranu těchto žen," citovala agentura Reuters Elenu Zacharenkovou z varšavské pobočky organizace Amnesty International.

Před možnými politickými šarvátkami varoval Michalik už před Kirillovou návštěvou. Jeho slova směřovala k předsedovi národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost Jaroslawovi Kaczynskému. Tomu zahynul během předloňské letecké havárie ve Smolensku jeho bratr Lech. Kaczynski ze smrti svého bratra obviňuje právě Rusko s tím, že se jednalo o atentát na rozkaz tamní vlády (více o letecké havárii čtěte zde).

Kirillova návštěva Polska je vyvrcholením mnohaletého snažení obou znepřátelených zemí. Ruská strana mnoho let obviňovala církevní hodnostáře římskokatolické církve z toho, že se snaží na svou stranu převést pravoslavné věřící v Rusku a na Ukrajině. I přes mnohaleté spory se obě církve shodují na tom, že v současném světě je nutné posilovat křesťanské hodnoty.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...