Americký pastor Andrew Brunson (25. července 2018)

Americký pastor Andrew Brunson (25. července 2018) | foto: Profimedia.cz

Spor o pastora se přiostřuje. Turecko a Spojené státy si hrozí sankcemi

  • 21
Spojené státy uvalí sankce na dva turecké ministry kvůli zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona v Turecku. Podle serveru Bloomberg to ve středu řekla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová. Ankara vzápětí vyzvala Washington ke zrušení sankcí a pohrozila recipročními opatřeními, napsala agentura Reuters.

Pastor Andrew Brunson byl zadržený pro podezření z terorismu a špionáže, za což mu hrozí až 35 let vězení. Kvůli zadržování pastora se v poslední době stupňuje diplomatický spor mezi Spojenými státy a Tureckem. Americký prezident Donald Trump už minulý týden pohrozil Turecku tvrdými sankcemi, pokud Brunsona nepropustí.

Erdogan odmítl Trumpovy hrozby. Pastora nepropustí a žádá stíhačky F-35

Sankce se týkají tureckého ministra spravedlnosti Abdülhamita Güla a ministra vnitra Süleymana Soylua. Oba muži podle Washingtonu „hráli klíčovou roli v organizacích, které jsou zodpovědné za zatčení a zadržování pastora Andrewa Brunsona,“ uvedlo v prohlášení americké ministerstvo financí.

Turecké ministerstvo zahraničí sankce označilo za „nepřátelský postoj“ a „špatné rozhodnutí“ a vyzvalo k jejich zrušení. V případě, že USA sankce proti ministrům nezruší, pohrozila Ankara recipročními opatřeními.

Turecký ministr financí a zeť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Berat Albayrak ve čtvrtek prohlásil, že jsou sankce nepřijatelné a budou mít jen omezený dopad na tureckou ekonomiku. Albayrak je v zemi považován za Erdoganova „korunního prince“. Podle ministra je nyní prioritou Ankary vyřešit veškeré spory s Washingtonem prostřednictvím dialogu a diplomacie. Spekulace, že oznámení Washingtonu může ovlivnit dění na finančních trzích, se ukázaly jako liché, dodal turecký ministr.

Brunson, který žije v Turecku přes dvacet let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země. Zatčen byl i se svou ženou v říjnu 2016 v rámci čistek po pokusu části turecké armády o státní převrat. Jeho žena byla po několika dnech z vazby propuštěna.

V zemích NATO jsou až dva diktátoři, prohlásil Trump. Jména neupřesnil

Pastor čelí obvinění z kontaktů na hnutí Fethullaha Gülena, kterého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlouhodobě viní ze snahy ji svrhnout, a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické. Brunson, který je obviněný také ze špionáže, veškerá obvinění odmítá.

Ve vazbě strávil pastor 21 měsíců. Minulý týden turecký soud rozhodl o jeho propuštění do domácího vězení, Washington ale označil tento krok za nedostatečný. V úterý pak turecký soud zamítl žádost Brunsona o propuštění z domácího vězení. Další soudní jednání v případu bude až 12. října. Brunsonův právník Ismail Cem Halavurt však uvedl, že bude nadále usilovat o propuštění duchovního.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video