Palestinští demonstranti nesou zraněnou ženu (15. května 2018).

Palestinští demonstranti nesou zraněnou ženu (15. května 2018). | foto: AP

V Gaze pohřbívali první mrtvé, při střetech s Izraelci zemřelo 60 Palestinců

  • 105
Tisíce Palestinců se v úterý v Pásmu Gazy účastnily pohřbů prvních z šesti desítek obětí, které si vyžádaly pondělní protesty na hranicích Gazy s Izraelem. Některé země i úřad OSN vyzvaly k nezávislému vyšetření násilí v Gaze.

Krvavé protesty Palestinců vyvolalo  přesunutí americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma u příležitosti 70. výročí vzniku státu Izrael. Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás, která Pásmo Gazy ovládá 11 let, a izraelskými bezpečnostními složkami od roku 2014. O život přišlo podle palestinských zdrojů 60 Palestinců, včetně osmi nezletilých, a na 130 lidí je kritickém stavu.

Přes 2 770 Palestinců bylo zraněno, z toho každý druhý utrpěl střelné zranění. Protestů se účastnilo na 50 tisíc Palestinců. 

V úterý měly vyvrcholit šestitýdenní protesty, jimiž Palestinci připomínají vyhnání statisíců svých předků z území, kde 14. května 1948 vznikl stát Izrael. Protesty však pokračovaly v menší míře a zemřeli při nich dva Palestinci.

Na pondělní dění v Gaze nejostřeji reagovaly Turecko a Jihoafrická republika, které stáhly své velvyslance z Izraele. Turecko také povolalo ke konzultacím svého velvyslance v USA a vyhostilo izraelského velvyslance v Ankaře. Izrael recipročně vykázal tureckého generálního konzula z Jeruzaléma. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael ze „státního terorismu“ a „genocidy“ (více v tomto článku). V Turecku byl vyhlášen třídenní státní smutek za zabité Palestince.

Ostrá munice

Použití ostrých nábojů při střelbě znovu odsoudil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva, který vyzval k nezávislému vyšetření událostí. Podle mluvčího úřadu Ruperta Colvilla má sice Izrael právo chránit své hranice, ale střelné zbraně s ostrou municí mají být použity jen v krajních případech. Podle Colvilla nepředstavovali Palestinci u hraničního plotu v Gaze nebezpečí, které by si zasloužilo takto tvrdou reakci.

Genocida, řekl Erdogan o zásahu v Gaze. Amerika v OSN podpořila Izrael

Nezávislé vyšetření pondělních událostí v Gaze podpořilo i Německo a Belgie. Německý vládní mluvčí Steffen Seibert uvedl, že Izrael má právo a povinnost chránit své občany a hranice, ale při zachování zásady přiměřenosti. Vyšetření událostí požaduje i náměstek britského ministra zahraničí Alistair Burt, podle něhož je ale nutné podívat se i na roli hnutí Hamás.

Návrh prohlášení Rady bezpečnosti OSN na nezávislé vyšetření pondělního násilí na hranicích Gazy ale v noci na dnešek zablokovaly Spojené státy.

Situace na Blízkém východě je výbušná

Podle francouzského ministra zahraničí Jean-Yves Le Driana je situace na Blízkém východě výbušná a blíží se válce. Belgie předvolala izraelskou velvyslankyni v Bruselu za to, že oběti pondělního násilí označila všechny za teroristy. 

Vysoký počet Palestinců zraněných při pondělních protestech v Gaze je obrovskou zátěží pro nemocnice v Pásmu Gazy, které se kvůli více než desetileté blokádě ze strany Izraele a Egypta potýkají s nedostatkem léků a vybavení i s výpadky proudu. Situace v místních nemocnicích je podobná jako za války, uvedla Světová zdravotnická organizace. Turecko nabídlo, že část zraněných převezme.

14. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video