Parlament: Fukso, Fúzatý a Panna Anna

Když se v Čechách řekne Taťka, každému je jasné, že jde o Václava Klause. Nejsme o nic horší než naši západní sousedé, přezdívky se vyrojily i mezi slovenskými politiky, napsal nejčtenější deník na Slovensku Nový čas. V bratislavském parlamentu tak vedle sebe sedí Malý unavený Joe s Fúzatým, kteří společně obdivují Pannu Annu.

František Mikloško se jmenuje podle koně z pohádky
Poslanci za křesťanskou demokracii Františkovi Mikloškovi už v dětství připadla přezdívka Fukso. "Moji sourozenci tvrdili, že když jsem se rozzuřil, tak mi opuchl spodní ret jako koníkovi Fuksovi z jedné pohádky," vzpomíná na původ přezdívky. Dnes na něj tak občas v rozpravě pokřikuje poslanec Hnutí za demokratické Slovensko Ivan Hudec.

Nejvíc přezdívek má Mečiar
Nejvděčnějším objektem přezdívek je vůdce HZDS Vladimír Mečiar. Kromě označení Starý, Muftí či Bulo, říkají ve stranickém ústředí svému šéfovi Nejjasnější slunce.

Také premiér Mikuláš Dzurinda má více druhých jmen. Z publikovatelných je nejrozšířenější Cyklista a Mikimaus. Předseda levicových demokratů Jozef Migaš je mezi novináři známý jako Malý unavený Joe. Přezdívku si vysloužil svým vztahem k alkoholu.

Když předsedkyně Slovenské národní strany Anna Malíková ještě dobře vycházela s Jánem Slotou, obvykle jí říkal Kukačka. Později se Malíková díky přeřeknutí svého mluvčího stala známou jako Panna Anna. To změnil až nedávný sňatek.

Kasu chrání Brutální Brigita
Přezdívky mají ale i ministři. Slovenskou státní pokladnu chrání Brutální Brigita. Tak se totiž přezdívá ministryni Schmögnerové. Poslanci HZDS Gustávu Krajčimu zase přezdívají Fúzatý. Sám Krajči si na to zvykl a donedávna se na záznamníku svého mobilu ohlašoval: "Tady Fúzatý, tady Fúzatý..."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video