Zmařený atentát na kostel: mladík se omylem střelil do nohy. Dostal doživotí

  • 40
Pařížský soud ve čtvrtek uložil doživotní trest 29letému alžírskému studentovi, který v roce 2015 plánoval atentát na kostel v obci Villejuif na předměstí francouzské metropole. Policii se tehdy útok povedlo zmařit na poslední chvíli. Odsouzeni byli i tři další muži, kteří se na plánování útoku podíleli.

Sid Ahmed Ghlam byl usvědčen z plánování útoku i z vraždy ženy s teroristickým podtextem. Odsouzený může být po 22 letech propuštěn a po odpykání trestu mu bude zakázán pobyt na francouzském území.

Policii se podle tehdejšího vyjádření ministra vnitra Bernarda Cazeneuva podařilo útok na kostel zmařit v poslední chvíli. Alžířan byl zadržen v dubnu 2015 náhodou, když se po vraždě 32leté ženy ve Villejuif nechtěně střelil do nohy, a upozornil tak na sebe policii.

Podle vyšetřovatelů měl Ghlam kontakty v Sýrii, kam chtěl údajně odejít bojovat. Útok na kostel nebo více kostelů chtěl údajně spáchat s arzenálem střelných zbraní. Alžířan žije ve Francii od roku 2010 a bezpečnostní úřady ho znaly.

Odsouzeni na 30, 25 a 15 let ve čtvrtek byli také tři komplicové. Muži pachateli podle soudu opatřili mimo jiné ochranné vesty a automobil.

Poslední teroristický útok se odherál ve Vídni 2. listopadu: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: policie, Sýrie, Francie

Video