Policie v Paříži vyklidila poslední dva nelegální tábory migrantů

  • 32
Francouzská policie v pondělí ráno evakuovala poslední dva velké provizorní tábory imigrantů v Paříži. Celkem z nich odešlo asi tisíc lidí, které autobusy rozvezly do různých ubytovacích středisek. Operace se podle tisku obešla bez incidentů. Největší obdobný tábor Millénaire, kde přebývalo na tisíc lidí, byl evakuován už minulou středu.

Napětí bylo znatelné, neboť o žádosti o azyl většiny migrantů z táborů budou na základě současných pravidel EU rozhodovat jiné evropské země, napsal server France24.com. Francouzská metropole čelí přívalu migrantů poslední tři roky, pondělní evakuace nelegálních příbytků je už 36. v pořadí.

V půl sedmé ráno přišli policisté do tábořiště u kanálu Saint-Martin, kde přebývalo kolem 550 lidí, a do tábora u Porte de la Chapelle se 450 obyvateli. U kanálu Saint-Martin se před několika měsíci usadili příchozí hlavně z Afghánistánu. Místo je nedaleko náměstí Stalingrad, kde se nelegální tábořiště objevují od roku 2017. 

Mezi těmi, kdo museli odejít, byl také Súdánec Jahjá, jemuž úřady odmítly udělit azyl. U kanálu přebýval dva měsíce a v pondělí čekal na autobus, aby ho, jak řekl, odvezl „do nějakého tábora, domu nebo na stadion“. Podle něj to bude lepší kdekoli. Podle prefektury budou případy všech evakuovaných a jejich administrativní situace důkladně prošetřeny.

Minulý týden byl evakuován vůbec největší tábor Millénaire u Porte de la Villette. Tisícovka lidí z něj byla převezena do přijímacích středisek. Situace imigrantů v provizorních táborech vyvolávala v Paříži obavy zejména kvůli neudržitelným hygienickým podmínkám, jež v nich panovaly. 

Otázka migrantů je už několik týdnů příčinou sporu mezi vládou a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou. Vláda tvrdí, že problém má řešit radnice, Hidalgová vyzývala, aby tábory nechala vyklidit vláda a plnila své povinnosti při přijímání uprchlíků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video