Na Champs-Elysées plály ohně. Po střetech s policií bylo zraněno 133 lidí

  • 305
Policie v Paříži použila slzný plyn, zábleskové granáty a vodní děla proti části demonstrantů, kteří se shromáždili u Vítězného oblouku na třídě Champs-Élysées. Při zásahu utrpěly zranění desítky lidí a přes 400 bylo zadrženo. Hnutí žlutých vest protestuje proti zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů.

Prefektura večer oznámila, že bylo zraněno 133 lidí, mezi nimiž je 23 policistů. Policie zadržela 412 lidí. Francouzský premiér Édouard Philippe uvedl, že po celé Francii demonstrovalo zhruba 75 tisíc lidí, v hlavním městě mluvil o mimořádném násilí.

Policie uvedla, že původní pařížskou demonstraci asi 5 500 lidí infiltrovali radikálové, kteří vyvolávali potyčky s bezpečnostními sbory.

Prezident Emmanuel Macron ze summitu G20 v Buenos Aires násilné demonstrace odsoudil. Násilí a vandalismus jsou podle něj neospravedlnitelné a nemají nic společného s poklidným vyjádřením oprávněného hněvu.

„Nic nemůže omluvit to, že jsou napadány bezpečnostní jednotky, drancovány obchody, veřejné i soukromé budovy podpalovány, ohrožováni chodci a novináři nebo že je pošpiněn Vítězný oblouk,“ řekl Macron.

Dopoledne vypukly střety u Vítězného oblouku, kde se mezi poklidné demonstranty vmísily skupinky násilníků. Několik z nich nasprejovalo černý slogan „žluté vesty zvítězí“ na fasádu Vítězného oblouku.

Když se je pořádkoví policisté snažili vytlačit od oblouku, začali zapalovat auta. Někteří se pokusili chránit své pozice barikádami. Další skupina pronikla vysokou bariérou a dostala se do domu u náměstí Charlese de Gaulla.

Někteří z účastníků vytvořili ze svých těl bariéru kolem hrobu neznámého vojína pod Vítězným obloukem, aby jej chránili před rabujícími skupinami.

Agentura Reuters uvedla, že radikálové podpálili jeden z domů v blízkosti Vítězného oblouku. S odvoláním na nejmenované zástupce policejních odborů pak Reuters napsal, že demonstranti ukradli z policejního vozu v centru metropole automatickou pušku. Incident úřady zatím nekomentovaly.

Ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová násilnosti označila za nepřijatelné a vyzvala hnutí žlutých vest, aby se od činů radikálů distancovalo. „Ráda bych slyšela od žlutých vest, že tento druh demonstrací mají na svědomí extremistické skupiny a že s tímto nesouhlasí,“ řekla Buzynová v rozhovoru s televizí BFM. Chce také, aby se hnutí co nejrychleji zorganizovalo tak, aby mohl dialog s vládou začít.

Členové hnutí žlutých vest francouzským novinářům řekli, že jsou zklamaní, protože akce se nezdařila. „Zůstali jsme celé dopoledne zablokováni u Vítězného oblouku a navrch měli vandalové. Nepodařilo se nám vyjádřit, oč nám jde,“ sdělili reportérovi deníku Le Figaro.

„Jakou zprávu se snaží žluté vesty předat? Že chtějí zapálit Francii nebo najít řešení? Tohle násilí mi připadá absurdní,“ řekla aktivistka, která je sama členkou hnutí. Jiný demonstrant však uvedl, že vláda odmítá poslouchat. „Revoluci bez násilí neuděláte.“

Přístupy na hlavní pařížskou třídu uzavřela auta a policie a příchozí kontrolovala. V metropoli je uzavřena také zhruba dvacítka stanic metra. V centru města se pohybovali demonstranti s transparenty, které hlásají: „Macrone, přestaň s námi zacházet jako s idioty!“.

Prezident Emmanuel Macron se už minulý týden vyjádřil, že rozumí rozčilení demonstrantů a slíbil, že povede diskuze o tom, jak Francie může přejít na nízkouhlíkovou ekonomiku, aniž by penalizovala chudší občany.

Mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux řekl televizi LCI, že násilníci jsou v menšině a nemají v protestech žádné místo.

Stoupenci hnutí se již dva týdny bouří proti vládnímu plánu zvýšit spotřební daň na pohonné hmoty, ale i proti dalším problémům, které jim ztrpčují život.

Na Champs-Élysées se v sobotu mělo sejít až několik desítek tisíc lidí, kteří na sociálních sítích v uplynulých dnech dali najevo, že se třetího víkendového protestu žlutých vest v centru Paříže hodlají zúčastnit.

Podobné akce se konají i v dalších částech země. Před týdnem se na nich sešlo přes 100 tisíc účastníků, při první protestní vlně 17. listopadu jich údajně bylo bezmála 300 tisíc.

V Paříži se před týdnem sešly tisíce protestujících, kteří nemají vůdce a většinou se organizují přes internet. Demonstrace se rozrostla do násilností. Policie se obává, že se mezi žluté vesty mohou dostat malé skupiny násilníků, kteří se budou chtít dostat do střetu s bezpečnostními složkami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video