Papež na setkání přijel v papamobilu.

Papež na setkání přijel v papamobilu. | foto: Reuters

Papež sloužil v Krakově mši pro milion věřících

  • 89
Přes devět set tisíc lidí se zúčastnilo nedělní mše papeže Benedikta XVI. v polském Krakově. V poslední den čtyřdenní návštěvy rodné země svého předchůdce Jana Pavla II. papež navštívil také místo bývalého koncentračního tábora v Osvětimi.

Mše se konala na místě tradičního setkávání Jana Pavla II. s jeho krajany. Benedikta, který na místo přijel v papamobilu, dav přivítal máváním vlajek a transparentů.

Papež ve své řeči vyzval Poláky, aby se na počest památky Jana Pavla II. "podělili o svou víru s celým světem". Benediktův projev dojal nekteré účastníky shromáždění až k slzám.

Papežova plánovaná návštěva Osvětimi, kde během druhé světové války zemřelo přes 1,5 milionů lidí, je ostražitě sledována. Benedikt je nejen německého původu, ale všeobecně se ví, že v mládí patřil k nacistické organizaci Hitlerjugend.

Podle vlastních slov ho však právě krutost nacistického režimu přiměla k tomu, aby se stal knězem. V papežově plánu v místě koncentračního tábora bylo setkání s bývalými vězni osvětimského tábora, modlitba u Stěny smrti, kde byly zastřeleny tisíce lidí, a prohlídka některých z vězeňských cel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video