Papež František na poutním místě Knock (26. srpen 2018)

Papež František na poutním místě Knock (26. srpen 2018) | foto: AP

Prosím o odpuštění za skandál a zradu, řekl papež v Irsku obětem zneužívání

  • 126
Papež František v neděli požádal o odpuštění za „skandál a zradu“, kterou cítily oběti sexuálního obtěžování katolickými kněžími. K zajištění „pravdy a spravedlnosti“ pro oběti je podle něj potřeba „pevných a rozhodných“ kroků. Papež to prohlásil během druhého dne své návštěvy Irska, když promluvil k věřícím v poutním místě Knock.

„Neexistuje nikdo, koho by nezasáhly příběhy mladých lidí, kteří se stali oběťmi zneužívání, byli okradeni o svou nevinnost a zanecháni napospas zjizvení,“ prohlásil papež před desítkami tisíc lidí, kteří se shromáždili na západě Irska.

„Tato otevřená rána nás nutí k tomu být pevní a rozhodní při hledání pravdy a spravedlnosti. Prosím o odpuštění za tyto hříchy a za skandál a zradu, kterou pocítili mnozí lidé v Boží rodině,“ dodal a vysloužil si potlesk přítomných.

Setkal se i s obětmi sexuálního zneužívání

Papež František se během své návštěvy Irska v sobotu setkal s osmi irskými oběťmi sexuálního zneužívání představiteli církve. Strávil s nimi hodinu a půl. 

První den dvoudenní návštěvy zakončil projevem na Světovém setkání rodin, kde vyzval účastníky, aby dokázali odpouštět a zachovávali rodinu i přes obtíže a překážky.

„Bez umění odpouštět budou rodiny upadat a nakonec se rozpadnou,“ řekl papež na setkání asi 82 000 lidí na dublinském stadionu Croke Park. Poté všechny vyzval, aby společně zopakovali tři slova, která se musí všichni naučit praktikovat: „Promiň, prosím a děkuji“. 

Návštěvu provází i kritika

Papežovu návštěvu v Irsku provází kritika kvůli skandálům pedofilních kněží, jejichž případy církev řadu let kryla či nedostatečně vyšetřovala. Podle agentury AFP se od roku 2002 přihlásilo přes 14 500 lidí, kteří se v mládí stali oběťmi sexuálního zneužívání představiteli církve v Irsku. V pondělí Vatikán zveřejnil dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev zneužívání léta ignorovala. Ne všichni ovšem papežovu omluvu přijali.

Papež se v Dublinu sešel mimo jiné také s irským prezidentem Michaelem Danielem Higginsem a irským premiérem Leem Varadkarem. Předseda vlády v sobotu podle CCN taktéž vyzval k nulové toleranci kněží, kteří sexuálně zneužili kohokoliv. „Je načase, abychom vytvořili nový a zralejší vztah mezi církví a našim irským státem - novou smlouvu pro 21. století,“ uvedl.

Na závěr své návštěvy Irska bude papež odpoledne sloužit mši pod širým nebem v dublinském parku Phoenix. Očekává se, že se jí zúčastní až půl milionu lidí.

Dnešní Irsko podle CNN  již není tou stejnou katolickou zemí, jakou bylo v roce 1979, kdy hlava křesťanské církve, tehdy Jan Pavel II., navštívil zemi naposledy. Tehdy jej vítala jako nějakou rockovou hvězdu téměř třetina obyvatel země. Letos Irové v referendu schválili legalizaci interrupcí a v roce 2015 se vyslovili pro homosexuální sňatky. Návštěvnost kostelů klesla z 90 na zhruba 30 procent.

Zneužívání nezletilých kněžími a zakrývání těchto zločinů církevními představiteli se v minulosti dělo i v jiných zemích, například v Chile. Také tam se letos v lednu papež setkal s několika oběťmi. Už v roce 2015 se podobné setkání uskutečnilo v americké Filadelfii. 

Od svého zvolení v roce 2013 navštívil papež František už desítky zemí. Objevil se v USA, Mexiku, Brazíli, Bolívii, Peru, Švédsku Švýcarsku, Bosně a Hercegovině, Ugandě, Turecku, Řecku, Arménii, Keni, Srí Lance, Myanmaru, Bangladéši, Filipínách či v Polsku.

26.srpna 2018 v 09:34, příspěvek archivován: 26.srpna 2018 v 14:04

As Pope Francis wraps up his visit to Ireland, @AFPgraphics looks at trips he has made since the start of his papacy https://t.co/IxwC7zR1PY

Arcibiskup Vigano vyzval papeže k rezignaci

Bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu, arcibiskup Carlo Maria Vigano obvinil papeže Františka, že dlouhých pět let věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. V 11stránkovém prohlášení rovněž hlavu katolické církve vyzval k rezignaci, uvedla agentura Reuters.

„Papež František opakovaně vyzýval k absolutní transparentnosti církve," napsal Vigano. „V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež František tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje," dodal.

Papež přijal rezignaci kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, teprve letos v červenci. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video