Papež František ucukává před políbením prstenu. Video se stalo hitem

  • 177
Papež František na pondělní mši ve středoitalském Loretu poněkud překvapil věřící i své příznivce. Lidé se s ním přišli pozdravit a většina z nich mu podle staré tradice chtěla políbit jeho prsten. On jim však vždy s úsměvem rukou ucukl a poslal je dál. Video zaplavilo sociální sítě a baví se jím celý internet.

Papež František právě odsloužil mši v italském Loretu, která byla přenášena i na velkoplošné obrazovky před bazilikou. Sjely se na ni desetitisíce poutníků z celého světa. Nadšení věřící se přišli ihned po jejím skončení s papežem pozdravit. Ten jim vždy s radostným úsměvem sice ruku podal, když se ale věřící sklonili, aby mu podle staré tradice políbili prsten, vždycky se stejným úsměvem ucukl a znemožnil jim to.

Někteří lidé jsou papežovou reakcí pohoršeni. Tvrdí, že jeho chování je vůči lidem neuctivé. Někdo je naopak přístupem papeže Františka potěšen a pobaven. Věřící tvrdí, že papež se tak snaží ukázat rovnost mezi lidmi a není tak třeba před ním poklekat a líbat jeho prsten. 

Papež František je známý tím, že se odlišuje od svých předchůdců ve funkci. Pokouší se bořit některé zkostnatělé stereotypy, které jsou v církvi v souvislosti s jeho pozicí zakotvené v myslích nejen věřících, ale i celého světa. 

To, že bude jiný ukázal hned po nastoupeni do funkce, kdy gratulace přijímal ve stoje místo, aby seděl na papežském trůně, jak je zvykem. Na své první představení veřejnosti si ani nevzal červenou mozzetu, která je jinak pro tuto situaci typická. 

Papež František je celkově známý jako velice skromný člověk. Dosud se například nepřestěhoval do prostorných papežských komnat, které má k dispozici. Místo toho bydlí ve svém skromném příbytku v penzionu svaté Marty. 

Hned pár měsíců po svém zvolení byl americkým časopisem Time vyhlášen jako osobnost roku. „Na tomto papeži je důležitá rychlost, s jakou si získal miliony lidí, kteří již přestali vkládat do církve naději,“ uvedl časopis Times.  Církev by podle papeže měla být skromná, pokorná, chudá a respektovat koncept moderní rodiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video