Z Řecka do Velké Británie v pondělí odletěl speciální let, který vlády obou...

Z Řecka do Velké Británie v pondělí odletěl speciální let, který vlády obou zemí zařídily pro padesát migrantů z uprchlických táborů. (11. května 2020) | foto: Reuters

Pandemie může přinutit migranty k cestě do Evropy, varuje azylový úřad

  • 160
V důsledku opatření přijatých kvůli šíření koronaviru klesl počet žadatelů o azyl schopných dostat se do Evropy, pandemie by ale mohla dále destabilizovat Blízký východ a sever Afriky a tím donutit k cestě další migranty. Podle agentury Reuters to v analýze uvádí Evropský podpůrný azylový úřad EASO.

Za migrační krize v roce 2015 přišel do EU více než milion žadatelů o azyl, v posledních letech ale počty přijatých běženců výrazně klesly. Unie posílila kontroly, poskytla pomoc Turecku a Libyi, tedy klíčovým „tranzitním“ zemím, a loni už její vnější hranice podle údajů OSN překonalo jen něco přes 120 000 běženců.

S kolapsem mezinárodní dopravy způsobeným nemocí covid-19 imigrace znovu oslabila, přičemž EASO v březnu zaregistrovala zhruba polovinu žádostí o azyl ve srovnání s předchozím měsícem. Evropská pohraniční agentura Frontex zároveň hlásila výrazný pokles nelegálních přechodů hranic EU.

Azylový úřad ale upozorňuje, že epidemie covidu-19 by mohla na Blízkém východě a v severní Africe zapříčinit nedostatek potravin, oslabit bezpečnost a posílit skupiny radikálů. To by prý mohlo znamenat „nárůst migrace spojené s azylem ve střednědobém horizontu“.

„U hlavních zemí původu žadatelů o azyl... je zranitelnost u rizik (včetně nemocí) střední až vysoká a zároveň slabá schopnost jim čelit,“ uvedl EASO. „Možné destabilizační dopady pramenící z epidemie covidu-19 mají potenciál na to ovlivnit budoucí azylové trendy,“ pokračuje zpráva.

„Báli jsme se, že nás vrátí do tábora.“ Uprchlíci se dostali k rodinám

Obavy z nového náporu běženců po uvolnění současných restrikcí už vyjadřují obzvláště jihoevropské země. Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová plánuje v brzké době předložit návrh „migračního paktu“, který by alespoň částečně nahradil celkovou reformu unijního azylového systému.

„Náš chystaný pakt o migraci a azylu... vychází z myšlenky, že migrace je normální..., že ji musíme zvládnout racionálně, společnou prací,“ řekla Reuters Johanssonová. Řada států včetně Česka zároveň při předběžných jednáních se zástupci EK dala najevo, že se nechce vracet k povinnému přerozdělování migrantů použitému jednorázově v roce 2015. Na stole je proto spíše dobrovolné přebírání zvláště dětských a mladých migrantů z řeckých ostrovů, k němuž se již přihlásila část členských zemí především ze západní Evropy.

18. dubna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video