Premiér vyšel z hlasování o důvěře vítězně. Ilustrační foto.

Premiér vyšel z hlasování o důvěře vítězně. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Palestinský parlament dal důvěru vládě Hamasu

  • 64
Palestinští zákonodárci vyslovili důvěru nové vládě. Pro kabinet vítězného hnutí Hamas hlasovalo 71 poslanců, 36 bylo proti. Podle agentury Reuters šlo jen o formalitu, Hamas má totiž v parlamentu většinu. Premiérem bude Ismáíl Haníja, který je považován za umírněného člena Hamasu.

Palestinská samospráva má nový kabinet po více než dvou měsících od voleb. Ruku pro něj zvedlo 71 z celkem 120 palestinských poslanců. Šestatřicet jich bylo proti. - více o volbách zde

"Zrodili jsme se z lůna odporu, budeme ten odpor chránit a odboj nebude dotčen," prohlásil Haníja před zákonodárci.

Haníja představil parlamentu složení své vlády a její program v pondělí. Při té příležitosti byl jeho projev smířlivější. Vyzval v něm ke "spravedlivému míru" v regionu.

Hamas sestavil vládu sám poté, co s ním ostatní palestinské strany, včetně Fatahu prezidenta Mahmúda Abbáse, odmítly vstoupit do koalice.

Parlament Palestincům "daroval" vládu ve stejný den, kdy o osudu země rozhodují jejich největší nepřátelé - Izraelci. Právě kvůli nesmiřitelnému postoji k židovskému státu je Hamas trnem v oku Západu. V minulých letech stál v pozadí desítek sebevražedných útoků, které připravily o život stovky lidí.

Sestavení nové vlády provázely od samotného počátku potíže. Ihned po volbách chtěla Evropská unie i Spojené státy donutit Hamas k tomu, aby uznal existenci Izraele. Vůdci radikálů ovšem prohlásili, že zničení židovského státu je jejich prioritou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video