Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pád letadla nepřežilo 148 lidí

  20:28
V Egyptě se zřítilo letadlo do Rudého moře. Na palubě bylo 148 lidí, všichni pravděpodobně zemřeli. Většinou šlo o turisty z Francie, mezi nimiž bylo mnoho dětí. Nejednalo se o teroristický útok, letoun měl technickou závadu. Článek aktualizujeme.

Boeing 737 egyptské charterové společnosti Flash Airlines startoval z letoviska Šarm aš-Šajch a měl letět přes Káhiru do Paříže.

Na palubě stroje bylo 133 francouzských cestujících a třináct členů posádky z Egypta. U dvou cestujících - jednoho z Japonska a jednoho z Maroka - není dosud jisté, že měli také francouzské občanství.

Zemřelo mnoho dětí
"Na palubě bylo mnoho dětí, které trávili v Egyptě dovolenou se svými rodinami," přiznal Michel Clerel, který má na pařížském letišti na starost komunikaci s pozůstalými po obětech tragédie.

"Všechny osoby, které se nacházely na palubě letadla, jsou mrtvé," sdělil novinářům zástupce ředitele kanceláře společnosti Flash Airlines na káhirském letišti Usáma as-Sajíd.

"Po pěti hodinách pátrání nebyl nalezen nikdo živý, objeveny byly jen trosky letadla," upřesnil.

Už krátce po havárii agentuře Reuters sdělil zdroj z egyptského ministerstva dopravy, že nešlo o teroristický útok, ale že letadlo mělo nehodu kvůli mechanické závadě.

"Příčina pádu letadla byla čistě technického rázu," sdělil podle Reuters egyptský ministr civilní letecké dopravy Ahmed Mohamed Shafiq Zaki v televizi.

"Pevně věřím, že na přesný důvod přijdeme. Ale ještě jednou opakuji, že se jednalo o čistě technický problém," citovala Zakiho agentura. V podstatě totéž potvrdil také francouzský ministr dopravy Gilles de Robien.

Náměstek ministra zahraničí ihned vyrazil do Egypta s dvěma experty z ministerstva vnitra, kteří mají pomoct egyptským kolegům ve vyšetřování. V neděli by navíc do Káhiry měli dorazit další francouzští vyšetřovatelé.

Premiér Francie Jean-Pierre Raffarin krátce po havárii přijel na pařížské letiště, kde kondoloval shromážděným pozůstalým.

Letadlo spadlo brzy ráno
K nehodě došlo brzy ráno, z radaru zmizelo letadlo dvě minuty po startu před pátou hodinou ranní místního času (03:44 SEČ).

Egyptská agentura MENA přinesla informaci, že egyptské úřady okamžitě zahájily pátrací akci a nalezly trosky boeingu asi patnáct kilometrů od letoviska.

Potápěč Rolf Schmidt řekl agentuře Reuters, že z pobřeží byly vidět malé kousky zbytků letadla spolu s deseti pátracími čluny a helikoptérami.

"Ještě jsme neviděli, že by na břeh přinesli někoho živého," uvedl k záchranné akci Schmidt.

V letovisku Šarm aš-Šajch, které je populárním turistickým centrem na pobřeží Rudého moře, často hostí významné ekonomické a politické summity. Momentálně je tam na dovolené také britský premiér Tony Blair s manželkou.

Helikoptéra a záchranářské lodě pátrají po troskách letadla, které se zřítilo u Egypta do Rudého moře. Všichni pasažéři, jichž bylo přes 140, pravděpodobně zemřeli.

Letadlo Boeing 737-300 (archivní záběr), které se zřítilo ráno 3. ledna 2004 do Rudého moře nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Nehoda si vyžádala 148 obětí.

Lidé pozorují pátrání záchranných člunů a helikoptéry po troskách zříceného letadla, které spadlo do Rudého moře krátce po startu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Pozůstalí ve Francii se právě dozvěděli, že jejich blízcí zemřeli při leteckém neštěstí nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Celkem zemřelo při pádu boeingu do moře 148 lidí.

Pozůstalí ve Francii se právě dozvěděli, že jejich blízcí zemřeli při leteckém neštěstí nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Celkem zemřelo při pádu boeingu do moře 148 lidí.

Pozůstalí po obětech leteckého neštěstí truchlí na pařížském letišti. Nehoda si vyžádala 148 lidských životů, mrtví jsou především z řad francouzských turistů. (3. ledna 2004)

Francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin přišel do hotelu poblíž pařížského letiště Roissy, aby vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech leteckého neštěstí z Egypta. (3. ledna 2004)

Záchranáři vytahují z Rudého moře zbytky egyptského letadla, které se do něj zřítilo. Havárie si vyžádala 148 lidských životů. (3. ledna 2004)

Vozy záchranné služby čekají na pobřeží, zda se nepodaří vytáhnout z moře živé cestující. Egyptské úřady ovšem ohlásily, že neštěstí nikdo nepřežil. (3. ledna 2004)

Egyptská televize odvysílala záběry, na nichž kameraman zachytil hladinu moře, na které se pohupovaly trosky letadla a věci, které patřily cestujícím. (3. ledna 2004)

Dva muži před kamerou egyptské televize vytahují z moře trosky zříceného letadla. Neštěstí si vyžádalo 148 lidských životů. (3. ledna 2004)

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rušení GPS se vyostřilo. Dvě letadla z Finska do Estonska nedoletěla

29. dubna 2024  14:24,  aktualizováno  19:15

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Krádeže počítačů a vysílená policie. Paříž už z olympiády polévá studený pot

29. dubna 2024  19:05

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že zahajovací ceremoniál olympijských her na řece...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...