Televizní štáby během střelby opouštějí vojenskou přehlídku v Kábulu

Televizní štáby během střelby opouštějí vojenskou přehlídku v Kábulu | foto: Reuters

Ozbrojenci stříleli v Kábulu na Karzáího, prezident ujel do bezpečí

  • 37
Ozbrojenci Talibanu zaútočili v afghánském Kábulu na prezidenta Hamída Karzáího. Rozpoutali přestřelku během vojenské přehlídky. Nejméně jeden člověk zemřel, mezi raněnými jsou údajně dva poslanci. Zabiti byli také tři z útočníků. Karzáí i další politici odjeli do bezpečí.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí na vojenské přehlídce v KábuluKarzáí a další státní představitelé sledovali přehlídku z tribuny stadionu. Ta připomínala šestnácté výročí dobytí Kábulu afghánskými mudžáhidy a porážky sovětských vojsk.

Palba se ozvala krátce po zahájení slavnosti, ve chvíli, kdy hrála hymna. "Viděl jsem výbuch a mrak prachu nalevo od přehlídky a pak jsem ze všech stran slyšel palbu ručních zbraní," řekl agentuře Reuters britský velvyslanec Sherard Cowper-Coles, který byl také na tribuně. Podle agentury AP výstřely vycházely z několik stovek metrů vzdálených polorozbořených budov.

Na stadionu okamžitě zavládla panika, stovky lidí začaly utíkat a živé televizní vysílání bylo ihned přerušeno. Karzáího i další hosty se z tribuny podařilo evakuovat do bezpečí.

Vedle prezidenta Karzáího byli na tribuně i čelnové vlády a zahraniční diplomaté. Mezi evakuovanými jsou velvyslanci Spojených států a Velké Británie i velitel mezinárodních jednotek NATO Spolu s ním tam seděli i další zahraniční diplomaté a armádní představitelé, včetně velitele mezinárodních sil NATO v Afghánistánu (ISAF) Dan McNeilla.

Mluvčí ministerstva obrany oznámil, že všichni evakuovaní jsou v bezpečí.

Afghánští vojáci během střelby na vojenské přehlídce v Kábulu

Zástupce vojenské nemocnice oznámil, že při střelbě bylo zraněno nejméně devět lidí včetně dvou poslanců na tribuně. Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného vojenského představitele uvádí, že jeden člověk zemřel a dalších 11 se zranilo.

Stříleli jsme na Karzáího, přiznal Taliban
Hnutí Taliban se k útoku přiznalo. Jeho mluvčí Zajbulláh Mudžáhid uvedl, že bylo nasazeno šest ozbrojenců vybavených výbušninami a střelnými zbraněmi. Tři z nich byli zabiti a tři zadrženi.

Prezident Karzáí krátce po nepovedeném atentátu vystoupil v televizi a potvrdil, že je v pořádku. Zároveň oznámil, že několik podezřelých už bylo zatčeno.

"Prezident Karzáí tento čin odsuzuje a žádá všechny občany, aby zachovali klid," uvádí se v prohlášení, které v souvislosti s útokem vydal prezidentský palác.

Podle serveru BBC je Karzáí častým terčem pokusů o atentát. Tentokrát ale nebyl skutečným cílem. Ozbrojenci chtěli spíše demonstrovat, jak snadno mohou narušit ceremoniál, který provází přísná bezpečnostní opatření. Přehlídka se připravovala několik měsíců a hned po útoku byla zrušena.

Režim fundamentalistického hnutí Taliban byl svržen v roce 2001 po invazi vedené Spojenými státy a Velkou Británií. Ozbrojenci tohoto hnutí ale nadále pokračují v boji proti režimu prezidenta Karzáího a jejich odpor navzdory přítomnosti 70 tisíc zahraničních vojáků sílí. Počet bombových a ozbrojených útoků se v posledních dvou letech zdvojnásobil, o život přišlo na 12 tisíc lidí včetně 330 zahraničních vojáků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video