Kim Čong-nam, nejstarší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila (červen 2010)

Kim Čong-nam, nejstarší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila (červen 2010) | foto: AP

Otec byl proti nástupnictví v čele KLDR, překvapil syn Kim Čong-ila

  • 18
Novinářům japonského listu Tokio Šimbun se na neznámém místě v Číně podařilo udělat rozhovor s nejstarším synem vůdce KLDR. Kim Čong-nam jim prozradi, že si otec v čele země nepřál syna, protože nástupnictví v socialismu neuznává. Země se přitom teď připravuje na vládu už třetího z dynastie Kimů - Kim Čong-una.

Příjmení nejstaršího syna vůdce stalinistické říše Kim Čong-nama znamená "loajální muž". Zlobivý synek, který se vlastními excesy vyšachoval z možnosti být v KLDR soudruhem číslo jedna, ale k režimu příliš loajální není. Často navíc směrem ke své někdejší vlasti plivne jedovatou slinu.

Naposledy překvapil v rozhovoru pro japonský list Tokio Šimbun. "Dědičné nástupnictví se nedělo ani za Mao Ce-tunga," podivil se v interview. "Se socialismem to nemá nic společného a můj otec byl proti tomu," vysvětlil pohnutky diktátora Kim Čong-nam.

Nástupnictví v plném proudu

"Rozumím tomu, že to udělal jen kvůli stabilizaci národa, protože nestabilita Severní Koreje by vedla k nestabilitě v celém regionu," doplnil devětatřicetiletý Kim Čong-nam. V KLDR je přitom právě teď předávání nástupnictví v plném proudu a do čela země se dere nejmladší Kim.

S benjamínkem rodu se původně vůbec nepočítalo. Nejstarší syn Kim Čong-nam si ale cestu k moci zavřel sám, když ho potupně načapali, jak se snaží dostat do Japonska, kde chtěl navštívit Disneyland. Prostřední syn Kim Čong-čul je prý nezpůsobilý k vládnutí, protože je příliš změkčilý.

Kim Čong-nam, kterého má milovaný vůdce se severokorejskou herečkou Sung Hae Rim, prý žije na neznámém místě v Číně a velmi často se objevuje v hráčském ráji na Macau. Podle některých zdrojů je pro Peking černým koněm ve vztahu k Pchjongjangu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video