Znásilnění a potraviny jako zbraň. Pro Rusa v OSN to bylo moc, radši odešel

  • 553
Jen si odejděte, drahý pane velvyslanče. Možná je pro vás jednodušší neslyšet pravdu, volal za odcházejícím ruským velvyslancem předseda Evropské rady Charles Michel uprostřed projevu. Ve svém výstupu před Radou bezpečnosti OSN kritizoval Moskvu za rozpoutání potravinové krize i za používání sexuálního násilí jako zbraně proti ukrajinskému lidu.

„Za potravinovou krizi je zodpovědné výhradně Rusko. Jedině Rusko, a to i navzdory lživé a dezinformační kampani Kremlu. Viděl jsem to na vlastní oči před několika týdny v Oděse. Miliony tun obilí a pšenice uvízlé v kontejnerech a lodích kvůli ruským válečným lodím v Černém moři a kvůli ruskému útoku na dopravní infrastrukturu,“ začal Michel o zdrojích hrozící potravinové krize.

Online reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

„Právě ruské tanky, ruské bomby a miny brání Ukrajině v setí a sklizni. Kreml se také zaměřuje na sklady obilí a krade obilí na Ukrajině, přičemž vinu přehazuje na jiné. Je to zbabělé, je to propaganda, čistá a jednoduchá propaganda,“ odsuzoval pak jednání Moskvy na okupovaných územích Ukrajiny.

To už ale ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja nerozdýchal a začal odcházet z místnosti. „Jen si odejděte, drahý pane velvyslanče. Možná je pro vás jednodušší neslyšet pravdu,“ reagoval jeho chování Michel, načež v klidu pokračoval ve svém projevu.

Proti slovům předsedy Rady Evropy se následně ohradil Něbenzjův zástupce Dmitrij Polanskyj. „Přišli jsme si poslechnout pravdu, kterou ale Evropská unie zjevně nepotřebuje,“ reagoval na projev na Twitteru. „Místo toho jsme si vyslechli jen drzé lži a nepodložená tvrzení, z nichž mnohá již byla vyvrácena. Je bolestné vidět tak nízkou profesionální úroveň a nedostatek slušného chování od klíčových funkcionářů EU!“ dodal.

„Evropská unie nemá žádné sankce vůči zemědělskému sektoru v Rusku. Žádné. A dokonce ani naše sankce vůči ruskému dopravnímu sektoru nepřesahují hranice EU,“ pokračoval v projevu Michel.

„Naše sankce nebrání nákladním lodím v přepravě obilí, potravin nebo hnojiv do rozvojových zemí. EU naopak dělá vše, co je v našich silách, aby pomohla ukrajinskému zemědělskému vývozu a podpořila ukrajinský zemědělský sektor pro nadcházející sezonu,“ srovnal chování Ruska a EU.

Marshallův plán pro Ukrajinu. Evropští dárci slíbili přes 150 miliard korun

„Dámy a pánové, celosvětová potravinová bezpečnost je pro EU nejvyšší prioritou a my uděláme vše, co je v našich silách, abychom tento problém pomohli vyřešit,“ apeloval na závěr Michel na Radu bezpečnosti OSN.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video