Afghánští policisté (ilustrační snímek).

Afghánští policisté (ilustrační snímek). | foto: Reuters

Osmiletá Afghánka se pokusila odpálit mezi policisty, ti ji zadrželi

  • 35
Afghánská policie zadržela osmiletou dívku v sebevražedné vestě. Na poslední chvíli zřejmě nedokázala stisknout tlačítko k odpálení trhaviny. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Na jiném místě Afghánistánu sebevražedný útočník v autě zabil tři policisty.

Policie dívku zadržela v provincii Hílmand v neděli večer, když se pokusila zaútočit na příslušníky pohraniční policie, uvedl mluvčí afghánského ministerstva vnitra.

Policisté BBC řekli, že dívka je podle všeho sestra významného velitele islamistického hnutí Taliban a že k provedení útoku ji pobídl zřejmě právě její bratr. Po zadržení dívka údajně působila šokovaně a zmateně.

Atentátnice nejspíš nedokázala stisknout tlačítko k odpálení výbušnin, nebo byla zastavena ještě před tím, než se k útoku odhodlala, konstatoval reportér BBC v afghánské metropoli Kábulu.

Podle agentury AP se nicméně podařilo provést atentát příslušníkovi povstaleckého hnutí Taliban ve východoafghánské provincii Ghazní. Kromě tří mrtvých policistů si útok, k němuž se organizace již přihlásila, vyžádal také tři zraněné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video