Studii, na které vědci pracovali šestnáct let, zveřejnil magazín Current Biology. Autory překvapilo, že orangutani stále častěji umírají i v místech, které ještě nezasáhlo odlesňování. Pronásledují je farmáři, kterým zvířata chodí na ovoce.
„Nečekali jsme, že úmrtnost orangutanů přímo v pralese bude tak vysoká, naše studie ukazuje, že cílené zabíjení těchto zvířat je velkým problémem,“ uvedl profesor Serge Wich pro server BBC.
„Když se dostanou do kontaktu s lidmi na okrajích plantáží, vždy budou v ohrožení. Lidé je jednoduše zabijí. Minulý týden například na Borneu našli dalšího rozstříleného orangutana. Je to šokující a navíc úplně zbytečné. Možná farmářům sní trochu ovoce, ale nikoho neohrožují,“ dodává Wich.
Odlesňování a palmový olej
Největší hrozbou pro stále ohroženější orangutany však nadále zůstává odlesňování. V následujících 35 letech by kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí mohlo zemřít až 45 tisíc orangutanů, odhaduje studie. Odlesněná území většinou slouží pro pěstování celé řady plodin, nejrozšířenější jsou plantáže palmy olejné.
Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem |
Emma Kellerová ze Světového fondu na ochranu přírody radí, že k udržitelnějšímu a ekologičtějšímu pěstování palem olejných mohou firmy dotlačit samotní spotřebitelé. Lze kupovat produkty, které splňují přísnější kritéria při pěstování. Vodítkem může být například certifikace Kulatého stolu pro udržitelnou výrobu palmového oleje (RSPO).
Palmový olej je klíčovou složkou mnoha výrobků běžné spotřeby, jako jsou šampony, zubní pasty či potraviny. V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem a někteří výrobci od jeho používání ustupují. Produkce palmového oleje v Indonésii se přesto zvyšuje. Loni ekonomové produkci odhadovali na takřka 35 milionů tun, v roce 2016 přitom plantáže vyprodukovaly 31,8 milionu.
10. listopadu 2016 |