Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

13:09

Vůdce Strany pro brexit Nigel Farage také vyzval k odmítnutí dohody, protože by podle ní zůstala Velká Británie až příliš svázaná s EU.

13:00

Novou brexitovou dohodu odmítají i skotští nacionalisté, oznámila šéfka Skotské národní strany Nicole Sturgeonová.

12:58

Johnson požádá podle vládních zdrojů lídry EU, aby odmítli další odklad brexitu. Chce donutit britský parlament přijmout čerstvě uzavřenou dohodu.

12:22

Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, bude ale zároveň vstupním bodem na jednotný trh EU, uvedl vyjednávač EU Michel Barnier.

12:15

Podle hlavního unijního vyjednavače Barniera dohoda přinese jistotu pro občany i firmy.

12:14

Šéf britské opozice Corbyn řekl, že premiér Johnson vyjednal ještě horší dohodu o brexitu než jeho předchůdkyně Mayová. Řešení vidí v referendu.

12:14

„Máme skvělou novou dohodu, která si bere zpět kontrolu - nyní by měl parlament v sobotu zajistit brexit, abychom se mohli posunout k jiným prioritám,“ napsal na twitteru Johnson. Prioritami britské vlády po dosažení dohody jsou podle něj životní náklady Britů, zdravotnictví, boj s kriminalitou a životní prostředí.

12:13

„Kde je vůle, je i dohoda - máme ji! Je to spravedlivá a vyvážená dohoda pro EU a pro Spojené království,“ napsal na twitteru šéf Evropské komise Juncker. „Doporučím, aby Evropská rada tuto dohodu podpořila,“ dodal.

12:04
12:04

Podmínky odchodu Británie z Evropské unie musí ještě schválit britský parlament, kde je hlasování plánováno na sobotu, i Evropský parlament. O věci dnes bude jednat summit Evropské unie.

12:02
  • Britský premiér Boris Johnson se poprvé setkal s předsedou Evropské komise...
12:01

Severoirští unionisté (DUP) nadále odmítají novou dohodu o podmínkách brexitu.

11:57

Severoirští unionisté v reakci na oznámení EU a Londýna o nové brexitové dohodě uvedli, že jejich výhrady k některým částem dokumentu přetrvávají.

11:55
11:51

Juncker nový dokument označil za „spravedlivý a vyvážený“. Podle britského ministerského předsedy jde o dohodu, kterou jeho země „získává zpět kontrolu“.

11:48

Britský premiér Boris Johnson i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na twitteru oznámili dosažení nové dohody o odchodu Británie z EU.

10:30

Brexit projednají lídři 27 zemí EU na začátku dnešního summitu, promluví k nim Boris Johnson.

10:20
  • Německá kancléřka Angela Merkelová informuje poslance o situaci před summitem...

    Německá kancléřka Angela Merkelová informuje poslance o situaci před summitem EU. (17. října 2019) / Autor: AP

10:10

V brexitovém jednání nastal podle německé kancléřky Angely Merkelové pokrok, dohoda je stále možná, ač cíle ještě dosaženo nebylo. Politička proto neví, jak summit Evropské unie vlastně skončí.

10:00

Severoirští unionisté (DUP) nesouhlasí s některými částmi návrhů ohledně brexitu, o nichž vyjednává Británie s Evropsku unií. „Nemůžeme podpořit návrhy ohledně cel, ohledně spolurozhodování, nejasnosti panují i kolem daně z přidané hodnoty,“ uvedli zástupci DUP. Jejich podpora je přitom považována za zásadní pro to, aby premiér Boris Johnson dohodu dokázal prosadit v britském parlamentu včas před 31. říjnem, kdy hodlá svou zemi z Evropské unie vyvést.