Italský premiér Berlusconi prohlásil, že se snažil Bushe odradit od irácké války.

Italský premiér Berlusconi prohlásil, že se snažil Bushe odradit od irácké války. | foto: Reuters

Odrazoval jsem Bushe od války, prohlásil Berlusconi

  • 204
Italský premiér Silvio Berlusconi prohlásil, že se snažil George Bushe odradit od války v Iráku. Berlusconi přitom v minulosti dával často najevo podporu americkému postupu. Nyní řekl, že nikdy nebyl přesvědčen o tom, že by vojenská síla byla tou nejlepší metodou, jak do Iráku přinést demokracii.

Agentura AP připisuje tento obrat faktu, že Berlusconi ztrácí na domácí půdě podporu, a to i kvůli nesouhlasu veřejnosti s vojenskou angažovaností Itálie v Iráku. Berlusconi se přitom chce v dubnových parlamentních volbách ucházet o nový mandát v čele vlády.

Jeho nynější prohlášení je o to zajímavější, že v pondělí se má setkat ve Washingtonu s Bushem. "Nikdy jsem nebyl přesvědčen o tom, že válka je ten nejlepší způsob, jak přinést do Iráku demokracii a jak svrhnout tamější krvavý diktátorský režim prezidenta Saddáma Husajna," prohlásil Berlusconi v sobotním rozhovoru pro soukromou televizní stanici Sette.

Jak dodal, "snažil se několikrát přesvědčit amerického prezidenta, aby do války nešel". "Snažil jsem se najít jiné cesty, jiná řešení, a to i společným úsilím s libyjským předákem Muammarem Kaddáfím. Neměli jsme úspěch, takže došlo k vojenské operaci," dodal italský premiér.
 
Zdůraznil, že podle jeho mínění "bylo třeba se vojenské operaci (v Iráku) vyhnout". AP ale připomíná, že ještě před vypuknutím války v březnu 2003 Berlusconi v italském parlamentu zdůraznil, že použití síly proti Iráku je legitimní a že Itálie nemůže opustit USA v jejich "boji proti terorismu".
 
Itálie sice do bojových operací v Iráku nevyslala žádné vojáky, po kapitulaci Saddámova režimu ale 3000 italských vojáků pomáhá v této zemi se zajišťováním bezpečnosti a stability.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video