Policejní jednotky zatýkají místního vůdce opozice Sergeje Gulajeva.

Policejní jednotky zatýkají místního vůdce opozice Sergeje Gulajeva. | foto: Reuters

Odpůrci Putina se střetli s policií i v Petrohradě

  • 36
Protesty proti prezidentovi Vladimiru Putinovi se z Moskvy přesunuly do Petrohradu. Ruské pořádkové síly se s částí zhruba třítisícového davu vypořádaly v samotném centru města. Na řadu přišly obušky, kopance a zatýkání.

K roztržce mezi protestujícími a policií došlo po skončení povolené demonstrace. Zhruba pět set lidí se vydalo na pochod směrem k nádraží, který úřady zakázaly.

Podle svědků muži v helmách vběhli do davu, některé demonstranty zatkli, jiné povalili na zem a bili obušky. Asi 150 jich vtáhli do přistavených dodávek a některé tloukli i uvnitř.

Policisté do demonstrantů i kopali.

Skupinky ostatních protestujících mezitím provolávaly hesla jako "Zastavte bití" nebo "Vy fašisti, kolik vám Putin zaplatil?".

Svobodu! Svobodu!

Oponenti prezidenta Vladimíra Putina shromáždění v organizaci Jiné Rusko plánovali na víkend dvě shromáždění. To hlavní, které se konalo v sobotu v Moskvě, úřady zakázaly.

Protestující žena nabízí policistům sladkosti.

Proto moskevské policejní oddíly zadržely několik stovek účastníků, mezi nimiž byl i bývalý šachista Garry Kasparov, dnes jedna z hlavních tváří proreformní opozice. - více zde

Zatýkání.

Jiné Rusko sdružuje odpůrce současné politiky Kremlu, od liberálů přes komunisty. Putin podle nich pošlapal demokratické svobody.

Ozbrojenci útočili i na ženy.

Jejich nejdůležitějším požadavkem jsou svobodné prezidentské volby. V Rusku se budou konat příští rok, ale očekává se, že vyhraje ten, komu Putin vyjádří podporu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video