Očkování proti HIV neochrání každého

  • 2
Vakcína AIDSVAX proti viru HIV způsobujícímu smrtelné onemocnění AIDS zřejmě nemůže ochránit veškerou populaci. Mohla by však být účinná u lidí černé pleti a asiatů. Oznámil to výrobce očkovací látky, americká společnost VaxGen.

Výsledky prvních zkoušek očkovací látky AIDSVAX ve skupině více než pěti tisíc mužů a žen z USA a Nizozemska, kteří jsou považováni za vysoce ohrožené nákazou, ukazují, že se ukazatel nákazy virem HIV snížil o 3,8 procenta.

Při detailním zkoumání výsledků se ale ukázalo, že u očkovaných černochů a asiatů bylo procento nakažených o 67 procent nižší než u těch, kteří dostali pouze placebo.

"Mezi očkovanými černými dobrovolníky bylo o 78 procent méně nakažených HIV než mezi těmi, kteří dostali placebo. Poprvé jsme tak získali přesné údaje o tom, že vakcína zabránila u lidí nákaze HIV," řekl viceprezident firmy pro výzkum a vývoj Phillip Berman.

V celé skupině bylo pouze 314 lidí s černou pletí a 184 asijského původu. Získané údaje lze proto vyhodnocovat jen s obtížemi. Dávají však velkou naději na další vývoj očkovací látky po dvou liniích.

Ve skupinách lidí, u nichž byl zaznamenán významně snížený počet nakažených, a u další skupiny bude pokračovat vývoj vakcíny s širším dosahem.

VaxGen zahájil testy s vakcínou AIDSVAX v roce 1998. Každý dobrovolník dostal během tří let sedm injekcí s očkovací látkou. Poslední zveřejněné výsledky pocházejí z pozorování pěti tisíc lidí. Ti dostali pouze tři dávky. 3 330 z nich bylo skutečně očkováno a zbývajících 1 700 dostalo v injekci pouze placebo.

AIDSVAX je vyvíjen na obranu proti viru typu B. Ten se všeobecně vyskytuje v Evropě a USA. Vakcína tak nebude příliš účinná na typy viru v Africe, která je chorobou nejvíce zasažena.

Společnost ještě čeká na výsledky testů další očkovací látky v Thajsku. Toto sérum je zaměřeno na typy viru B a E. Ty se častěji vyskytují v Asii.

Po dokončení všech testů by společnost chtěla požádat o povolení vakcíny americký úřad pro léčiva a potraviny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video